Προετοιμασία για τα Χριστούγεννα: tips για να χάσουμε 1-2 κιλά (πριν τα ξαναπάρουμε)

xristougenna-diatrofi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν… μαγειρεύουν και φροντίζουν τη σιλουέτα τους πριν τις γιορτές, ώστε να μπουν στα ρούχα του ρεβεγιόν, αλλά και να κρατήσουν το δείκτη της ζυγαριάς υπό έλεγχο μόλις τελειώσουν τα Χριστούγεννα.

Το σχέδιο είναι παλιό, κλασικό και καθιερωμένο: χάνουμε μερικά κιλά πριν τις γιορτές, για να μπούμε στο στενό σέξι φόρεμα που μας αναδεικνύει, αλλά και για να έχουμε το περιθώριο να απολαύσουμε τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές χωρίς το άγχος της ζυγαριάς. Αν και το «κόλπο» αυτό δεν είναι απόλυτα ορθό, καθώς τα κιλά που χάνουμε καταφέρνουμε να τα ξαναπάρουμε πολύ γρήγορα με… υπερκατανάλωση φαγητού, παρ’ όλ’ αυτά αν έχετε σκοπό να «ξεφύγετε» φέτος, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, για να χάσετε εκ των προτέρων τα κιλά που θα πάρετε τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να έρθετε στα… ίσα σας και να μπαίνετε κανονικά στα ρούχα σας με το πέρας των γιορτών.

Πείτε «ναι» στην υγιεινή πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη φέρνει ενέργεια, κορεσμό και είναι απαραίτητη για το «χτίσιμο» των μυών. Ειδικά αν γυμνάζεστε και καταναλώνετε πρωτεΐνη, θα βοηθήσετε τους μυς σας να μεγαλώσουν και έτσι να «καίτε» περισσότερο λίπος. Προτιμήστε την άπαχη πρωτεΐνη, από ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κινόα και αβγά ή κάντε συνδυασμούς όπως φακόρυζο, φασόλια και ψωμί ολικής άλεσης για να λάβετε και πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως και τα προϊόντα ολικής άλεσης, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες εκτός του ότι βοηθούν στην υγεία του εντέρου και τη μείωση της χοληστερίνης, μας βοηθούν να παραμένουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και να μην αναζητούμε συνεχώς λιχουδιές. Αυξήστε τις τροφές που τις περιέχουν –κάτι που αυτόματα θα σας οδηγήσει σε μείωση άλλων, ενδεχομένως πιο λιπαρών τροφών- και αφήστε τες να κάνουν τη δουλειά τους!

Τα γλυκά «κομμένα»
Η ζάχαρη θα υπάρχει σε πληθώρα στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που πρόκειται να εξαφανίσετε χωρίς έλεος τις χριστουγεννιάτικές ημέρες. Γι’ αυτό προς το παρόν προσπαθήστε να την αποχωριστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, που σημαίνει να βάζετε ελάχιστη έως καθόλου στον καφέ σας και να μην καταναλώσετε κανένα γλυκό. Τα γλυκά αποτελούν κενές θερμίδες, δεν έχουν καμία διατροφική αξία για εσάς και όσο τα αποφύγετε, τόσο πιο εύκολα θα μειώσετε τις καθημερινές σας θερμίδες.

Μειώστε θερμίδες
Αν και όλα τα παραπάνω πιθανότατα θα βοηθήσουν να μειώσετε θερμίδες, παρ’ όλ’ αυτά βάλτε κι εσείς στόχο να μειώσετε τις θερμίδες σας για τις επόμενες 2 εβδομάδες κατά 150 την ημέρα, προσέχοντας τις μερίδες σας και βάζοντας τη φυσική δραστηριότητα  (περπάτημα, τζόκινγκ, γιόγκα, αεροβική, χορό κ.ο.κ.) στη ζωή σας. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε μικρές αλλαγές, όπως να ανεβαίνετε με τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ, να περπατήσετε αντί να πάρετε το αυτοκίνητο κ.ο.κ. Και ναι, οι δουλειές του σπιτιού «μετράνε» γι’ αυτό κάντε τώρα τη γενική σας!

Επιλέξτε τους υδατάνθρακες
Δεν χρειάζεται να απορρίψετε συλλήβδην τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, απλώς να κάνετε σωστές επιλογές. Η βρώμη, η κινόα, η γλυκοπατάτα, το ψωμί ολικής άλεσης, τα φασόλια, η κολοκύθα, οι μπανάνες είναι με το μέρος σας, αλλά το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα γλυκά, μάλλον περνούν στην αντίπερα όχθη.

Δώστε προσοχή στο αλάτι που καταναλώνετε
Όπως είναι γνωστό, δεν είναι μόνο το αλάτι που προσθέτουμε εμείς στα φαγητά, αλλά και το αλάτι που περιέχουν οι τροφές –ειδικά οι επεξεργασμένες- από μόνες τους. Προσοχή στις ετικέτες τους και για να είστε ακόμη πιο ήσυχοι καλό θα είναι να  αποχωριστείτε το αλάτι τελείως για τις 2 επόμενες εβδομάδες, για να αποφύγετε και μια πιθανή κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.

«Όχι» στις υγρές θερμίδες
Αναψυκτικά, αλκοόλ, καφέδες με σαντιγί και πολλή ζάχαρη, χυμοί εμπορίου με ζάχαρη κ.ο.κ. αποτελούν θερμιδικές βόμβες που μάλιστα δεν καταλαβαίνετε ότι καταναλώνετε, ακριβώς επειδή είναι υγρές. Αποφύγετέ τα όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές τις ημέρες.