Τι σημαίνει κρέας από… βλαστοκύτταρα;

kotopoulo-kreas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Με την προοπτική να σώσει δισεκατομμύρια ζώα ανά έτος, να βελτιώσει το περιβάλλον και να αλλάξει τα δεδομένα στις καλλιέργειες, οι startup εταιρίες προσανατολίζονται προς τη δημιουργία του πρώτου αληθινού «καθαρού» κρέατος που απέχει από τα υποκατάστατα, όπως τα ξέραμε ως σήμερα.

Η αμερικάνικη εταιρία Memphis Meats δημιούργησε την περασμένη χρονιά μοσχαρίσιο κιμά χωρίς τη σφαγή κανενός ζώου και κατάφερε να παραγάγει επιτυχώς κρέας πάπιας και κοτόπουλου με τον ίδιο τρόπο, εργαστηριακά.

Η εταιρία αυτή, όπως και άλλες, αναγνωρίζει τη σημασία της δημιουργίας κοτόπουλου που δεν χρειάζεται να οδηγήσει στην εκμετάλλευση και θανάτωση του ζώου, καθώς τα δεδομένα είναι απογοητευτικά: περίπου 9 δισεκατομμύρια κοτόπουλα σκοτώνονται κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και φαίνεται πως περισσότερα κοτόπουλα εκτρέφονται και σκοτώνονται για τροφή, απ’ όλα τα υπόλοιπα ζώα μαζί. Η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων, μάλιστα, ζει σε πολύ αυστηρές συνθήκες περιορισμού μέχρι τη μέρα της σφαγής τους.

Η χρήση βλαστοκυττάρων που αναγεννώνται σε μεγάλες δεξαμενές αποτελεί τη μέθοδο της Memphis Meats για παραγωγή κρέατος με τη χρήση λιγότερου από το 1/10 του νερού και το 1/100 της γης που απαιτείται σήμερα για την εκτροφή δισεκατομμυρίων αγελάδων, χοίρων και κοτόπουλων κάθε χρόνο.

Η διαδικασία δημιουργεί, επίσης, λιγότερα απόβλητα και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας στο μισό, κάτι που έχει οδηγήσει διάφορες εταιρίες να προσανατολίζονται προς τα εκεί, με την Mosa Meat και την SuperMeat, μάλιστα, να ανταγωνίζονται για το ποια θα είναι η πρώτη που θα φέρει το «καθαρό» κρέας στο πιάτο των καταναλωτών.

Οι προσπάθειες προς το παρόν επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους παραγωγής και σε ένα κρέας που δεν προϋποθέτει σφαγή ζώων, ενώ ο στόχος είναι να βγει το εγχείρημα στην αγορά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.