Αυτά είναι τα καλύτερα και πιο υγιεινά φρούτα και λαχανικά των Χριστουγέννων

xristougenniatiko-trapezi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η Κλινικής Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Δέσποινα Μαρσέλου, κάνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας πιο υγιεινό, με φρούτα και λαχανικά που ταιριάζουν στην εποχή!

Ποιος είπε ότι τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια πρέπει να μονοπωλούνται από λιπαρά, κρέατα και θερμιδογόνες σάλτσες; Προσθέστε τους φυτικές ίνες, βιταμίνες και νοστιμιά με φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους -ή απλώς ταιριάζουν στα χριστουγεννιάτικα πιάτα- και θα δείτε ότι μόλις περάσουν οι γιορτές, δεν θα ψάχνετε τρόπους να δείτε πώς να χάσετε τα κιλά που πήρατε!

Λαχανάκια Βρυξελλών
Στο εξωτερικό κάνουν θραύση ως χριστουγεννιάτικο λαχανικό και παρ’ όλο που πολλοί είναι αυτοί που δεν τα συμπαθούν ιδιαίτερα λόγω της πικρής τους γεύσης, αποτελούν μια σούπερ θρεπτική τροφή που δίνει πολλές επιλογές. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με ξινές ή αλμυρές σάλτσες για να «κόψετε» την πικράδα» τους, να τα φτιάξετε ογκρατέν με γιαούρτι και τυριά και να χαρίσετε στον οργανισμό σας το φυλλικό οξύ, τον σίδηρο, τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Κ που σας προσφέρουν απλόχερα.

Το μελωμένο παστινάκι είναι ένα άκρως εντυπωσιακό και χριστουγεννιάτικο πιάτο

Παστινάκι
Γνωστό και ως δαυκί ή… parsnip αγγλιστί, το παστινάκι μοιάζει με μακρύ άσπρο καρότο, με γεύση που μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά αν το παγώσετε για σύντομο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη, αφού έτσι μετατρέπεται το άμυλό του σε σάκχαρα. Μπορείτε να το ψήσετε και να του περιχύσετε μέλι, να το συνδυάσετε με τη γαλοπούλα σας, να το κάνετε πουρέ με βούτυρο ή να το προσθέσετε στη σούπα σας, για έξτρα δόση φυτικών ινών, βιταμίνης C και καλίου. Θα σας ωφελήσει και στο έντερο, σε μια περίοδο που αναμένεται να το επιβαρύνετε με «βαριές» τροφές.

Ρόδι
Δροσερό για σαλάτες, ό,τι πρέπει για τις σάλτσες σας, το ρύζι ή το κρέας σας, τα σπόρια του ροδιού θα σας φέρουν σίγουρα καλή τύχη στην υγεία και τα πιάτα σας, αφού εκτός από δροσερά και τραγανά, είναι πλούσια σε θρεπτική αξία. Βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο και φυλλικό οξύ είναι μερικά μόνο από τα θρεπτικά του στοιχεία, χαρίζοντάς σας αντιοξειδωτική δράση, ενέργεια και γερά οστά.

Φτιάξτε μια διαφορετική τάρτα με κυδώνι

Κυδώνι
Μπορεί οι περισσότεροι να μην το βάζουν συχνά στη φρουτιέρα τους, το κυδώνι, όμως, δεν είναι γνωστό ως «χρυσό μήλο» χωρίς λόγο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι κάνει καλό στη χοληστερίνη, το έντερο, αλλά και τη σιλουέτα, αφού με την κατανάλωσή του νιώθουμε κορεσμό και δεν πεινάμε γρήγορα. Συν τοις άλλοις, αποδίδει λιγότερες από 60 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και καταναλώνοντάς το χαρίζουμε κάλιο, βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνη Α και μαγνήσιο στον οργανισμό μας. Αξιοποιήστε το τώρα που βρίσκεται στην εποχή του, είτε ως γλυκό του κουταλιού, είτε στα γλυκά σας (κέικ, μάφινς κ.ο.κ.).

Ξερά σύκα
Μπορεί να μην πρόκειται για φρέσκο φρούτο, τα αποξηραμένα σύκα, όμως, ταιριάζουν πολύ στα Χριστούγεννα, τόσο στις σαλάτες σας, προκειμένου να τους δώσουν γλυκιά γεύση, όσο και ως συστατικό στα πιάτα με κρέας. Εκτός, όμως, από γλυκά και νόστιμα, τα αποξηραμένα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ενώ είναι πλούσια και σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν καλό στα οστά, στην αρτηριακή πίεση και καλύπτουν τις ανάγκες σε ενέργεια και σίδηρο σε όσους το χρειάζονται. Μην ξεχνάτε μόνο ότι οι θερμίδες τους φτάνουν τις 50 ανά αποξηραμένο σύκο, γι’ αυτό μην παρασυρθείτε από τη γλυκύτητά τους!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παντζάρι στη σαλάτα σας

Παντζάρι
Το παντζάρι ταιριάζει ιδανικά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, δίνει χρώμα και μπορείτε να το αξιοποιήσετε με πολλούς τρόπους: μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ένα ωραίο ριζότο, να το προσθέσετε στις σος με γιαούρτι, να το βάλετε στις σάλτσες σας, στις πράσινες σαλάτες σας ή ακόμη και να φτιάξετε τη φινλανδική χριστουγεννιάτικη σαλάτα rosolli, με παντζάρια, καρότα, πατάτες, φρέσκο κρεμμυδάκι και μηλόξιδο. Μην ξεχνάτε ότι τα παντζάρια κάνουν καλό στο συκώτι αποτρέποντας τη συσσώρευση λίπους σε αυτό, ενώ είναι φουλ στα αντιοξειδωτικά και ο χυμός τους κάνει καλό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αχλάδια
Αγαπημένο φρούτο που επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πλήθος πιάτων, από τη σαλάτα μέχρι το επιδόρπιο, όπου μπορείτε να τα περιχύσετε με σοκολάτα και να προσφέρετε ένα ιδιαίτερο γλυκό στους καλεσμένους σας. Τα διατροφικά τους οφέλη, άλλωστε, είναι αρκετά για να σας πείσουν να τα βάλετε στο χριστουγεννιάτικο πλάνο σας, αφού μας παρέχουν κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση, βιταμίνη C, μαγνήσιο και λίγο σίδηρο. Κι αν η κακή διατροφή των γιορτών σας φέρει δυσκοιλιότητα, η πηκτίνη των αχλαδιών μπορεί να βοηθήσει με την ήπια υπακτική της δράση.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
fb page: getactive