Φτιάξτε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη από τον ειδικό

melomakarona
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας βγάζει από τη δύσκολη θέση και μας προτείνει να φτιάξουμε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, ώστε να τα ευχαριστηθούμε μέσα στις γιορτές, ακόμη κι αν έχουμε ορμονικά προβλήματα ή διαβήτη.

«Αν δεν φτιάξεις μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, πώς θα καταλάβει Χριστούγεννα το σπίτι; Όχι, αυτά τα έτοιμα, τα “αγοραστά”. Να φτιάξεις εσύ, με τα παιδιά σου, να νιώσουν τη ζεστασιά και τη θαλπωρή της οικογένειας που μαζεύεται στο σπίτι για τις γιορτές. Δεν είναι το δέντρο ή τα δώρα που θα πάρουν, είναι η αγάπη των ημερών αυτών». Ποιος μπορεί να μην αναγνωρίσει αλήθεια σε αυτά τα λόγια;

Αλλά πάλι, πώς να αντέξεις στο «τραγούδι» της πιατέλας και το σιροπάκι που κολλάει στα χέρια σου; Και αν είναι όλα καλά, θα περάσεις κάποιες μέρες πάνω από το δίσκο με τα γλυκά. Αν όμως πρέπει να χάσεις ή να συγκρατήσεις το βάρος; Αν έχεις ορμονικά προβλήματα ή διαβήτη, οπότε δεν πρέπει να τρως ζάχαρη, τι θα κάνεις; Υπομονή ή την προσευχή σου;

Για όλα αυτά, προτείνω μια ωραία εκδοχή μελομακάρονων με αλεύρι ολικής άλεσης, στέβια και σιρόπι αγαύης. Δεν έχει ζάχαρη, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και δίνει πολύ λιγότερες θερμίδες από το συμβατικό μελομακάρονο.

Βέβαια, όπως όλα τα γλυκά, είναι και αυτό επιδόρπιο. Πάντα μετά το κυρίως γεύμα, πάντα με γεμάτο στομάχι, σαν να ήταν αντιβίωση. Και αν νομίζεις ότι θα κοστίσουν ακριβά, σε σχέση με τα 12 ευρώ/kg του εμπορίου, αν τα φτιάξεις εσύ θα σου κοστίζουν 4,9 ευρώ/kg ( σ.σ. υπολογίζοντας 14 κομμάτια/kg)

Απολαύστε υπεύθυνα και καλές γιορτές!

Διατροφική ανάλυση/τεμάχιο
Ενέργεια: 176 θερμίδες, πρωτεΐνη: 3,64 gr, υδατάνθρακες: 18,2 gr, λίπος: 10 gr

Αφράτα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Υλικά (για 24 μελομακάρονα)|
200 ml ελαιόλαδο

140 ml χυμό πορτοκαλιού

20 ml cognac

3 κ.σ. Stevia

1.5 κγ σκόνη κανέλας

½  κγ σκόνη γαρίφαλο

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κγ baking powder

½ κγ σόδα

450 gr αλεύρι ολικής άλεσης ή Ζέας

100 gr καρύδια τριμμένα

Για  το σιρόπι
1,5 ποτήρι νερό

3 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

3 κ.σ. σιρόπι αγαύης

φλούδα από ένα πορτοκάλι

2 ξυλάκια κανέλα

2 γαρίφαλα

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μεγάλο σκεύος το χυμό πορτοκάλι και τη σόδα. Προσθέτουμε το κονιάκ, τη στέβια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα και τέλος το baking powder, το αλεύρι και ζυμώνουμε το μείγμα. Όταν κάνουμε το ζυμάρι πρέπει να προσέξουμε να μην το δουλέψουμε πολύ.

Στρώνουμε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα, πλάθουμε και βάζουμε τα μελομακάρονα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στην ίδια θερμοκρασία (στον αέρα) για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Βράζουμε για λίγα λεπτά το νερό, τα ξυλάκια κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα πορτοκαλιού, για να φτιάξουμε το σιρόπι, όσο ψήνονται τα μελομακάρονα. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι και το σιρόπι αγαύης. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Στη συνέχεια, βουτάμε διαδοχικά τα μελομακάρονα για λίγα δευτερόλεπτα, μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο.

Τα απλώνουμε σε μία πιατέλα και  τα πασπαλίζουμε με καρύδια, κανέλα και σκόνη γαρίφαλου.

Γιώργος Μίλεσης, MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge