Πώς να πιείτε… υγιεινά την Παραμονής Πρωτοχρονιάς

xristougenna-kokteil
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, μας εφιστά την προσοχή στο αλκοόλ των εορτών και μας συμβουλεύει σχετικά με το πώς να πίνουμε προσεκτικά.

Η χρονιά αλλάζει και δεν γίνεται να μην το γιορτάσουμε με λίγο αλκοόλ, τσουγκρίζοντας στην υγειά μας και στο έτος που έρχεται. Όποιο κι αν είναι το αγαπημένο σας ποτό, όμως, πρέπει να γνωρίζετε τις επιδράσεις του και πώς να το διαχειριστείτε, ειδικά αυτές τις ημέρες που η υπερκατανάλωση είναι εύκολη.

Η σαμπάνια είναι μια καλή επιλογή για την πρόποση της Παραμονής, αφού θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά αλκοολούχα ποτά, αρκεί να μην το παρακάνετε. Όποιο, όμως, ποτό κι αν επιλέξετε, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές της ειδικού, Δέσποινας Μαρσέλου, για να το απολαύσετε χωρίς… παρατράγουδα.

Σταματήστε στα 2-3 ποτά
Ο καλύτερος τρόπος να παραμείνετε υγιείς την Παραμονή Πρωτοχρονιάς –και την επόμενη ημέρα- είναι να καταναλώσετε αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες. Τα 2-3 ποτά είναι αρκετά για να μη στερηθείτε την απόλαυσή του και να μην «ξεφύγετε». Έρευνες δείχνουν, μάλιστα, ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά, ενώ κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι βοηθά να μπλοκάρουν τα σήματα των μορίων που οδηγούν στην ανάπτυξη πλάκας στις αρτηρίες. Παρ’ όλο που το αλκοόλ έχει κάποια οφέλη, η μεγάλη κατανάλωση κάνει κακό, βλάπτει τις αισθήσεις και μπορεί να δηλητηριάσει το αίμα.

Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ έχει θερμίδες
Πολλοί νομίζουν ότι κάτι που πίνουμε έχει λιγότερες θερμίδες από κάτι που τρώμε. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες και πέραν αυτού, μεταβολίζεται διαφορετικά από τα τρόφιμα και τα λαχανικά. Αποδίδει περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, ελάχιστα λιγότερες από το λίπος, το οποίο αποδίδει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Όταν προσθέτετε αλκοόλ σε χυμό ή σόδα, πρέπει να ξέρετε ότι διπλασιάζετε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε και ανάλογα με το ποτήρι, οι θερμίδες του ποτού σας μπορεί να φτάνουν αυτές ενός μπέργκερ! Ενδεικτικά:

Κρασί: 80-100 θερμίδες/ποτήρι αναλόγως με το πόσο γλυκό είναι

Σαμπάνια: 90-100 θερμίδες/ποτήρι

Μπίρα: 100-120 θερμίδες/ποτήρι

Τζιν τόνικ: 170 θερμίδες/ποτήρι

Βότκα πορτοκάλι: 180 θερμίδες/ποτήρι

Ουίσκι κόλα: 200 θερμίδες/ποτήρι

Τεκίλα: 140 θερμίδες/ποτήρι

Κι όσο για τα κοκτέιλ, σκεφτείτε ότι μια μαργαρίτα μπορεί να ξεκινήσει από 200 και να φτάσει τις… 800 θερμίδες!

Κάντε υγιεινές αντικαταστάσεις
Αν είστε έξω, σίγουρα κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο. Αν, όμως, βρίσκεστε σε κάποιο σπίτι και φτιάχνετε μόνοι σας τα ποτά σας, είναι μια καλή ιδέα να κάνετε μερικές υγιεινές αλλαγές στα ποτά σας. Αν προσέχετε τις θερμίδες και το βάρος σας, τότε μπορείτε να αναμείξετε π.χ. λίγο κρασί με σόδα και να μετατρέψετε το κρασί σας σε αφρώδες, με λιγότερες θερμίδες. Στο ρούμι σας βάλτε κόλα διαίτης, αν θέλετε να γλιτώσετε 100-200 θερμίδες κι όσο για τους χυμούς, μπορεί να έχουν θερμίδες, αλλά είναι ωφέλιμοι –κάτι που δεν συμβαίνει και με τα αναψυκτικά. Όπου έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε τους.

Και μην ξεχνάτε να πίνετε με μέτρο!

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page: getactive