Βασιλόπιτα: η διατροφική αξία της… τυχερής πίτας και πώς να την μεταμορφώσετε

basilopita
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Σε όποιον πέσει το φλουρί της θα έχει τύχη –αυτό είναι γνωστό. Τι γίνεται, όμως, με όλους τους υπόλοιπους που απλώς θα την απολαύσουν; Τι περιέχει μια βασιλόπιτα και ποιες είναι η θερμίδες της;

Την κόβουμε κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά και θεωρείται η τυχερή πίτα που σε όποιον…. κληρώσει το φλουρί, θα έχει καλή τύχη όλο το έτος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι πίτα, αλλά ένα μεγάλο κέικ που επάνω του έχει πασπαλισμένο με άχνη το νέο έτος και παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο με ένα απλό κέικ.

Τι, όμως, μας επιφυλάσσει ένα κομμάτι βασιλόπιτα;

Μια κλασική συνταγή βασιλόπιτας περιλαμβάνει περίπου 4 αυγά, 300-400 γραμμάρια βούτυρο, αρκετή ζάχαρη άχνη, αλλά και κρυσταλλική ζάχαρη που χρησιμοποιείται στο μείγμα και πολύ επεξεργασμένο αλεύρι. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η βασιλόπιτά μας, εκτός από θερμίδες, αφού ένα γενναίο κομμάτι της μπορεί να φτάνει και τις 300 θερμίδες, μας «φορτώνει» και με αρκετά λιπαρά και χοληστερόλη από το βούτυρο και τα αυγά, απλούς «κακούς» υδατάνθρακες από τη ζάχαρη που προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος, ενώ το επεξεργασμένο αλεύρι με το οποίο παρασκευάζεται, δεν έχει θρεπτικές ουσίες, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Πώς να τη βελτιώσετε
Κι όμως, υπάρχει τρόπος να φτιάξετε μια διαφορετική βασιλόπιτα, πιο υγιεινή, με λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη, την οποία να μπορέσετε να ευχαριστηθείτε εξίσου, με λιγότερες τύψεις.

  • Προσθέστε της εκτός από το πορτοκάλι και το ξύσμα που περιέχει, λίγο ρόδι και αποξηραμένα φρούτα για έξτρα βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και σίδηρο.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια αντί για ζάχαρη, σε ποσότητα περίπου 1 φλιτζανάκι μικρό, αλλά και μέλι.
  • Το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε, φροντίστε να έχει χαμηλά λιπαρά και προτιμήστε τη φυτική μαργαρίνη αντί για βούτυρο. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε κάποιο χορτοφαγικό βούτυρο με λιγότερα λιπαρά.
  • Μπορείτε επίσης να της προσθέσετε μπόλικη βιταμίνη Α, χρησιμοποιώντας καρότο και μετατρέποντάς την σε carrot cake. Τρίψτε 5 καρότα και αξιοποιήστε τα στη ζύμη σας.

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε το φλουρί και καλή Πρωτοχρονιά!