Γιατί τα Χριστούγεννα αυξάνονται οι συλλήψεις;

xristougenna-lampakia-zeugari
ΤΡΙΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τόσα πολλά μωρά γεννιούνται τον Σεπτέμβριο; Λοιπόν, υπάρχει επιστημονικός λόγος γι’ αυτό και δεν έχει σχέση μόνο με το εορταστικό κλίμα, τα ρεβεγιόν και την κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μωρών συλλαμβάνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο συνδυασμός της βελτίωσης της ποιότητας του σπέρματος και της δεκτικότητας των ωαρίων, εκτός από την αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να εξηγήσει το γεγονός.

Μια μελέτη που διερεύνησε τον συσχετισμό μεταξύ των αλλαγών των εποχών και της σύλληψης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα του σπέρματος συχνά επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ η αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει επίσης τη λειτουργία των ωοθηκών, την ποιότητα του ωαρίου και την ενδομήτρια δεκτικότητα.

Ωστόσο, οι βιολογικές αλλαγές δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο περισσότερες εγκυμοσύνες ξεκινούν τον χειμώνα. Η πτώση της θερμοκρασίας έχει αποδειχθεί ότι έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα ζευγάρια να βρίσκονται σε ερωτική διάθεση κάτω από τα… γκι, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα σύλληψης.

«Η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα που συνδέεται με τις εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος του έτους, έχει θεωρηθεί επίσης ως πιθανή συμπεριφορική εξήγηση, για την κορύφωση των συλλήψεων τον Δεκέμβριο», ανέφερε η μελέτη.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα πωλούνται διπλάσια προφυλακτικά, άλλη έρευνα έχει βρει ότι πολλοί άνθρωποι αναπόφευκτα θα κάνουν σεξ χωρίς προστασία κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Οι ερευνητές ανέφεραν: «Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι τα εποχιακά κοινωνικά γεγονότα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της σεξουαλικής δραστηριότητας και να μειώσουν την πιθανότητα χρήσης προφυλακτικού».

Όμως, πώς τα πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδιά που γεννήθηκαν το Σεπτέμβριο, συγκριτικά με τους συμμαθητές τους; Πολύ καλά, απ’ ότι φαίνεται, καθώς οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα μωρά που γεννήθηκαν τον Σεπτέμβριο τείνουν να υπερέχουν ακαδημαϊκά στο σχολείο.

Πηγή: iatrikanews