Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε δίαιτα

diaita-diatrofi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Επειδή κάθε Δευτέρα πολλοί… ξεκινούν δίαιτα, η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρία Ρίτσου, ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τους μύθους που αφορούν τις δίαιτες, ώστε η επόμενή σας απόπειρα να μην πάρει λάθος τροπή και τελειώσει την Παρασκευή.

Υπάρχει μια σύγχυση όσον αφορά την υγιεινή διατροφή, μιας και κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να τρώτε, το πώς θα πρέπει να συνδυάζετε, αλλά και να μαγειρεύετε κάποιες τροφές και φυσικά την συχνότητα και την ποσότητα των γευμάτων σας.

Αρκετές φορές έχει τύχει να είναι για εσάς αρκετά αποτελεσματική μια απλή δίαιτα και να διαβάζετε συμβουλές διατροφής που έρχονται σε σύγκρουση με τα όσα κάνατε. Προφανώς, όμως, όπως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν και κάποιοι μύθοι, το ίδιο συμβαίνει και στο συγκεκριμένο θέμα.

Ας αναφερθούμε, λοιπόν, σε κάποιους μύθους για τη διατροφή:

«Η μαύρη ζάχαρη παχαίνει λιγότερο από τη λευκή». Η μαύρη ζάχαρη έχει σχεδόν ίδιες θερμίδες με τη λευκή ζάχαρη. Η υπεροχή της μαύρης ζάχαρης ως προς τη λευκή αφορά στη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε μερικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο. Ωστόσο για να φτάσουμε την ίδια γλυκύτητα της λευκής με μαύρη ζάχαρη χρειάζεται να βάλουμε μεγαλύτερη ποσότητα.

«Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη». Το μέλι έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη και άρα «παχαίνει» το ίδιο. Ωστόσο το μέλι περιέχει και μικρές ποσότητες ορισμένων βιταμινών που το καθιστούν υψηλότερης θρεπτικής αξίας από την επεξεργασμένη ζάχαρη. Να προτιμάτε το μέλι στα ροφήματα σας, αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να αυξήσει τη συνολική προσλαμβανόμενη ενέργεια.

«Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το λευκό». Το μαύρο ψωμί περιέχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το λευκό. Η διατροφική του ανωτερότητα συνίσταται στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες που προάγουν την υγεία σας. Παράλληλα είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία τόσο του νευρικού συστήματος όσο και του μεταβολισμού.

«Τα σπορέλαια έχουν λιγότερες θερμίδες από το ελαιόλαδο». Το ελαιόλαδο έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τα σπορέλαια και συγκεκριμένα μία κουταλιά της σούπας αποδίδει 145 θερμίδες. Εκεί όμως που υπερτερεί το ελαιόλαδο έναντι των άλλων ελαίων είναι στη θρεπτική του αξία, καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και μιας σειράς άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες και  έχουν συσχετισθεί με την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

«Ένα ποτήρι χυμός είναι, για τον οργανισμό, εξίσου ωφέλιμος με ένα φρούτο». Όσο κι αν σας αρέσει να ξεκινάτε την μέρα σας με έναν φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χυμός είναι το ίδιο ωφέλιμος με ολόκληρο το φρούτο. Ο χυμός του φρούτου έχει λιγότερες ίνες από ότι ολόκληρο το φρούτο με αποτέλεσμα να εισέρχονται τα σάκχαρα του φρούτου γρηγορότερα στο αίμα και να έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης ένα ποτήρι χυμός παρασκευάζεται με περισσότερα από ένα φρούτα, το οποίο σημαίνει ότι προσλαμβάνετε παραπάνω θερμίδες σε σχέση με ένα φρούτο.

«Ο συνδυασμός κρέατος και αμύλου παχαίνει». To κρέας με τα ζυμαρικά ή την πατάτα είναι από τους συνδυασμούς που θεωρούνται «απαγορευμένοι». Η ερμηνεία αυτή είχε δοθεί παλαιότερα και στηριζόταν στο γεγονός ότι το άμυλο των δημητριακών και της πατάτας όσο και η πρωτεΐνη τους αποτελούν σύνθετα συστατικά που ο οργανισμός αργεί να πέψει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πρωτεΐνες του κρέατος. Η αλήθεια είναι ότι κανένας διατροφικός συνδυασμός δεν μπορεί να προσθέσει κιλά αν είναι στην ιδανική ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός.

«Τα βραδινά γεύματα παχαίνουν». Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απόδειξη ότι τα γεύματα αργά το βράδυ προκαλούν αύξηση του βάρους. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι πολλές θερμίδες είναι αυτές που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους και πολλοί από αυτούς που τρώνε νύχτα, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο και να επιλέγουν υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.

Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://www.diaitologoszografou.gr