Άλλος για Βερσαλλίες;

bersallies-2
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Aν δεν θέλεις να στριμώχνεσαι, αν δεν έχεις πάει στο παλάτι κι αν δεν προβλέπεται να πας στο Παρίσι, ένα ολοκαίνουργιο λεύκωμα για τις Βερσαλλίες αποτελεί το τέλειο άλλοθι για να διακτινιστούμε. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα στον κόσμο και όχι μόνο για τη Γαλλία.

Το παλάτι των Βερσαλλιών, με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του, είναι το απόλυτο παλάτι, αυτό που ονειρεύεσαι από παιδί, με ακραία πολυτέλεια σε όλες της τις εκφάνσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως συγκεντρώνει 10 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, γι' αυτό και δεν είναι πάντα εύκολο να αισθανθείς ότι αποτελείς κομμάτι του έστω και για λίγο.

Το βιβλίο με τίτλο «Versailles: Α Private Invitation» με την υπογραφή Guillaume Picon λειτουργεί ως πρόσκληση διαρκείας στο όνειρο, με μια πιο πριβέ οπτική.

Και πίσω από τις εικόνες διαβάζεις όλα όσα δεν θα μπορούσε να σου ψιθυρίσει κανένας ξεναγός μέσα στον όχλο. Γιατί ο συγγραφέας του βιβλίου, αλλά και ο φωτογράφος, είχαν πρόσβαση στο παλάτι όταν ήταν κλειστό για το κοινό.

Για να δούμε τις μεγαλοπρεπείς αίθουσες, να χαζέψουμε τους πολυέλαιους ανενόχλητοι, να εστιάσουμε το βλέμμα στο μπουντουάρ της Μαρίας Αντουανέτας, να κάνουμε επανάληψη στη γαλλική ιστορία. Με το εξώφυλλο να μαρτυρά τη θέα μέσα από το παράθυρο του παλατιού…

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com