Yπάρχει μουσείο που θυμίζει πλώρη πλοίου;

dundee-2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Όταν σχεδιάζεις μουσείο ντιζάιν σήμερα, θέλεις σίγουρα να φτιάξεις κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Το πρώτο μουσείο, αφιερωμένο αποκλειστικά στο ντιζάιν, έχει την σφραγίδα του Victoria&Albert του Λονδίνου και θα ανοίξει σύντομα στη Σκωτία. της Σάντυς Τσαντάκη.

Οι φωτογραφίες από μόνες τους είναι εντυπωσιακές. Το V&A Dundee αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 2018 και σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα, Kengo Kuma που εμπνεύστηκε τη μακέτα και την εκτέλεσή της από τη φύση και τα βράχια που συναντά κανείς στο λιμάνι της πόλης.

Αν το Νταντί θεωρείται η Πόλη των Ανακαλύψεων, το V&A Dundee θα φωτίζει το σύγχρονο ντιζάιν, μαζί με σύγχρονες ανακαλύψεις, συμβάλλοντας όμως και στην εκπαίδευση, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό.

Όμως ένα μουσείο δεν μπορεί να αγνοήσει το παρελθόν, την ιστορία, την κληρονομιά του τόπου που τιμά. Κάπως έτσι ο επισκέπτης, εκτός από τις θεματικές συλλογές, θα μπορεί να ανακαλύψει ιστορικά αντικείμενα από το Μουσείο Victoria&Albert του Λονδίνου, αλλά και συλλογές απευθείας από τις Scottish Design Galleries.

Κι επειδή τίποτα δεν γίνεται τυχαία, η πρώτη έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ντιζάιν της Σκωτίας, θα έχει σαν θέμα τα πλωτά παλάτια από το χθες, σε μια έκθεση με τίτλο «Ocean Liners: Speed and Style», μια έκθεση σε ένα μουσείο που θυμίζει την πλώτη ενός πελώριου πλοίου. Του Τιτανικού; Ευτυχώς δεν υπάρχουν παγόβουνα κοντά. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com