Πότε οι σπόροι chia μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι

sporoi-chia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Τα τελευταία χρόνια οι σπόροι chia αποτελούν μια δημοφιλή υγιεινή τροφή, καθώς είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά και θρεπτικά στοιχεία. Υπάρχει, όμως, μια παγίδα στην κατανάλωσή τους, στην οποία δεν πρέπει να «πέσετε».

Αν έχετε δοκιμάσει σπόρους chia θα ξέρετε ότι διογκώνονται γρήγορα μόλις αναμειχθούν με νερό και δημιουργούν μια πηχτή, κολλώδη μπάλα σαν ζελ.

Ίσως για τον περισσότερο πληθυσμό, η επικινδυνότητα να μην είναι τόσο μεγάλη, αλλά έχει καταγραφεί περιστατικό σε άτομο με ιστορικό δυσφαγίας (διαταραχή της φυσιολογικής διαδικασίας κατάποσης) να καταλήξει στα επείγοντα μετά την κατανάλωση σπόρων chia, λόγω του ότι τους κατανάλωσε χωρίς να τους μουλιάσει, πίνοντας έπειτα νερό. Αυτό οδήγησε στο να δημιουργηθεί η πηχτή κολλώδης μάζα στον οισοφάγο του, μετά την κατανάλωση, φράσσοντάς τον.

Στο εν λόγω περιστατικό, οι γιατροί δεν μπορούσαν να διώξουν αυτή τη μάζα, καθώς δεν υποχωρούσε και τελικά χρησιμοποίησαν ένα μικρό ενδοσκόπιο που χρησιμοποιείται σε μωρά, προκειμένου να τη διασπάσουν.

Για να είστε, λοιπόν, πάντα ασφαλείς, όσο κι αν πρόκειται για ασυνήθιστη περίπτωση, μην καταναλώνετε τους σπόρους chia στην ξηρή τους μορφή. Προσθέστε τους σε κάτι υγρό πριν τους καταναλώσετε, έτσι ώστε να διογκωθούν κι έπειτα να μπορέσετε να τους χωνέψετε πιο εύκολα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι οι σπόροι chia μπορούν να απορροφήσουν το βάρος τους επί μέχρι 27 φορές και να διογκωθούν, δημιουργώντας μια παρόμοια κατάσταση, ειδικά σε όσους παρουσιάζουν προβλήματα στην κατάποση.

Δείτε εδώ γιατί να καταναλώνετε σπόρους chia.