Το γάλα με προβιοτικά μειώνει την πιθανότητα γέννησης πρόωρων παιδιών

egkumosuni-gala
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Νέα μελέτη υποστηρίζει άλλο ένα όφελος των προβιοτικών, που αυτή τη φορά σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τις επιπλοκές της.

Οι έγκυες γυναίκες που πίνουν γάλα που περιέχει προβιοτικά «φιλικά» βακτήρια παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα γέννησης πρόωρων παιδιών ή εμφάνισης προεκλαμψίας, μιας σοβαρής επιπλοκής στην εγκυμοσύνη που ορίζεται από υπέρταση και αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα, σύμφωνα με σκανδιναβική μελέτη.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν δεδομένα για πάνω από 70 χιλιάδες εγκυμοσύνες στη Νορβηγία, με τις μέλλουσες μητέρες που συμμετείχαν να παρακολουθούνται για μεγάλο διάστημα από το 1999 έως το 2008, κατά την εγκυμοσύνη και έπειτα.

Όπως φάνηκε, η χρονική στιγμή είναι το παν, αφού γυναίκες που έπιναν γάλα με προβιοτικά νωρίς στην εγκυμοσύνη –κι όχι αυτές που το κατανάλωναν πριν την εγκυμοσύνη ή αργά σε αυτή- παρουσίαζαν 21% μικρότερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Όσον αφορά την προεκλαμψία, παρατηρήθηκε μείωση 20% εμφάνισης της πιθανότητας, αλλά σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό σημειώθηκε σε όσες κατανάλωναν τέτοιο γάλα αργά στην εγκυμοσύνη τους κι όχι πριν ή στην αρχή της.

Τα ευρήματα αυτά είναι μόνο στατιστικές παρατηρήσεις, όπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ, και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, αλλά με βάση αυτά, τα προβιοτικά φαίνεται να κάνουν και πάλι το «θαύμα» τους.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.