Γιατί αυξήθηκαν τα ποσοστά αυτοκτονιών μετά τον θάνατο του Robin Williams;

robin-williams
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Οι αυτοκτονίες επωνύμων πυροδοτούν και άλλες, σύμφωνα με έρευνα.

Τα ποσοστά αυτοκτονίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τους μήνες μετά την αυτοκτονία του ηθοποιού Robin Williams, το 2014, σύμφωνα με τους ερευνητές. Κατά τους πέντε μήνες μετά τον θάνατο του ηθοποιού, υπήρξαν 10% περισσότερες αυτοκτονίες από ό,τι αναμενόταν – 1.841 επιπλέον περιπτώσεις, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One.

Ο πιθανός κίνδυνος εμφάνισης περιστατικών αντιγραφής μετά από περιπτώσεις αυτοκτονιών διασημοτήτων είναι γνωστή στους φορείς δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η αυτοκτονία του οδήγησε στην αύξηση των ποσοστών, αλλά φαίνεται να συνδέεται, όπως ανέφερε η νέα μελέτη.

Οι ειδικοί λένε ότι η «ανεύθυνη» κάλυψη των αυτοκτονιών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ο Williams βρέθηκε νεκρός τον Αύγουστο του 2014. Κατά τη στιγμή του θανάτου του, οι ειδικοί προειδοποιούσαν για τον μεγάλο αριθμό άρθρων και ειδήσεων που έδιναν πάρα πολλές λεπτομέρειες για το περιστατικό, ενάντια στις οδηγίες για τα μέσα ενημέρωσης.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συμβουλεύουν να μην αναφέρονται λεπτομέρειες σε περιπτώσεις αυτοκτονίας. Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν «ουσιαστικά στοιχεία» πως πολλά πρακτορεία μέσων ενημέρωσης τείνουν να αποκλίνουν από αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές.

Για την τελευταία μελέτη, εξέτασαν τα μηνιαία ποσοστά αυτοκτονίας από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μεταξύ Ιανουαρίου 1999 και Δεκεμβρίου 2015, για να διαπιστώσουν εάν υπήρξε κάποια αύξηση. Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 18.690 αυτοκτονίες μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2014, σε σύγκριση με τις 16.849 περιπτώσεις που στατιστικά αναμενόταν.

Τις εβδομάδες μετά τον θάνατο του Williams, υπήρξε μια μεγάλη αύξηση θεμάτων για την αυτοκτονία και τον θάνατο στα ΜΜΕ, καθώς και στο διαδίκτυο.

Ο David Fink, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Columbia University Mailman, δήλωσε:

«Με το να γνωρίζουν αυτό το πρόσωπο και να μπορούν να συσχετιστούν με την εμπειρία, απέκτησαν την ικανότητα να προχωρήσουν στην πράξη τους, κάτι που διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατό. Εδώ είναι που έρχεται ο Τύπος. Όσο περισσότεροι άνθρωποι ακούν και μαθαίνουν για τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της αυτοκτονίας, τόσο περισσότερο μπορούν να συσχετιστούν με το γεγονός».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι δυνατό κάποιο άλλο γεγονός να έχει αυξήσει τα ποσοστά αυτοκτονίας, το οποίο να είχε συμβεί κατά την ίδια περίοδο, αλλά ότι είναι «απίθανο».

Πηγή: iatrikanews