Όταν το ντιζάιν επιμένει ελληνικά

greek-3
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Μας αρέσει να βλέπουμε ατομικές, επίμονες προσπάθειες από νέα παιδιά που προσπαθούν να παράγουν στην Ελλάδα αντικείμενα για το σπίτι με άποψη. Και η ελληνικότητα; Πώς υπονοείται για να έχει απήχηση εκτός συνόρων; Της Σάντυς Τσαντάκη.

έχεις πάει έστω και μια φορά σε μια εγχώρια διοργάνωση για το ντιζάιν, αποκλείεται να μην έχεις παρατηρήσει πόσο έχουμε απομακρυνθεί πλέον από το φολκλόρ, τα τσολιαδάκια και τα εύκολα κλισέ, με νέους δημιουργούς που έχουν επενδύσει στη γενέτειρά τους, φτιάχνοντας μικρά μαι μεγαλύτερα αντικείμενα, έπιπλα, φωτιστικά, διακοσμητικά, πορσελάνες, που μας κάνουν εθνικά υπερήφανους.

Η εξωστρέφεια αποτελεί λέξη-κλειδί. Κι αυτά είναι τα καλά της κρίσης, ότι αντί να σνομπάρουμε και να γυρίζουμε την πλάτη, όπως κάναμε μέχρι τώρα, στο ελληνικό ντιζάιν, το αγκαλιάζουμε δημιουργικά.

Το αποτέλεσμα; Είδη για το σπίτι που κάνουν τη διαφορά, σε προσιτές τιμές, αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να επιδιώκουμε να βρούμε κάτι διαφορετικό κι όχι κάτι που κυκλοφορεί σε πολλαπλά αντίγραφα. Από ζωγραφισμένα στο χέρι σερβίτσια μέχρι υφασμάτινα σουπλά με άποψη, το ελληνικό ντιζάιν είναι εδώ, για να μας θυμίσει ότι δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από ένα χρηστικό αντικείμενο που γεννά συνειρμούς, συναισθήματα και αναμνήσεις. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com