Τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε κουλουράκια

koulourakia
ΤΡΙΤΗ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Συνήθως τα απολαμβάνουμε από τον φούρνο της γειτονιάς μας. Όταν, όμως, πρόκειται να τα φτιάξουμε εμείς, πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Η διαδικασία απαιτεί λίγη περισσότερη φροντίδα και προσοχή από το απλώς να χτυπήσουμε όλα τα υλικά μαζί και αν έχετε τα παρακάτω στο μυαλό σας, πολλές... καταστροφές μπορούν να αποφευχθούν.

Χτυπάτε τη ζάχαρη και το βούτυρο λιγότερο απ’ όσο πρέπει
Όταν χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί, χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική, όπου τα χτυπάτε έντονα μέχρι το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο και αφράτο στην υφή. Αν προσέξετε αυτό το σημείο, αντίστοιχα και τα κουλουράκια σας θα βγουν πιο ανοιχτόχρωμα και αφράτα, αντί για σκούρα και επίπεδα. Η διαδικασία αυτή θα σας πάρει περίπου 5 λεπτά χτύπημα με το μίξερ.

Μετράτε το αλεύρι λάθος
Το λάθος αυτό σίγουρα οδηγεί σε ένα μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι το μετρούν με φλιτζάνια, αλλά συνήθως αυτή η μέθοδος οδηγεί σε περίπου μισό φλιτζάνι παραπάνω αλεύρι από αυτό που χρειάζεστε. Ο πιο ακριβής τρόπος να το μετρήσετε είναι μια ζυγαριά τροφίμων κι αν δεν έχετε, προσθέστε το στο φλιτζάνι σας κουταλιά-κουταλιά και αφαιρέστε την πλεονάζουσα ποσότητα με τη μια πλευρά του μαχαιριού. 

Χρησιμοποιείτε υλικά σε λάθος θερμοκρασία
Όταν μια συνταγή αναφέρει «θερμοκρασία δωματίου» ή «μαλακό βούτυρο», το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να την πάρετε στα σοβαρά. Το βούτυρο για να είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία πρέπει να μην είναι ούτε λιωμένο, ούτε σκληρό. Το ημι-λιωμένο βούτυρο, για παράδειγμα, θα λιώσει αμέσως μόλις μπει στο φούρνο και θα κάνει τα κουλουράκια σας να απλωθούν και να βγουν πιο επίπεδα. Όταν, λοιπόν, η συνταγή ζητά το βούτυρο, τα αυγά ή άλλα γαλακτοκομικά σε θερμοκρασία δωματίου, φροντίστε το από πριν, γιατί σε αυτή τη θερμοκρασία όταν συνδυάζονται γίνονται γαλακτερά, παγιδεύουν τον αέρα και δίνουν αφράτα κουλουράκια.

Δεν μαζεύετε τη ζύμη από το μπολ
Κι όμως, είναι σημαντικό να μαζεύετε τη ζύμη με μια μαρίζ από τον πάτο και τα πλάγια του μπολ σας όταν φτιάχνετε κουλουράκια, κέικ κ.ο.κ. Αυτό αποτρέπει τη δημιουργία μάζας αυγών, ζάχαρης ή βουτύρου σε ένα σημείο της ζύμης, κάτι που οδηγεί σε άνισα κουλουράκια μόλις αυτά ψηθούν. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά έχουν αναμειχθεί καλά κι έχουν ενσωματωθεί στο μείγμα, μαζεύοντας συχνά τη ζύμη από γύρω-γύρω και ανακατεύοντάς τη με το υπόλοιπο μείγμα.

Ξεχνάτε το αλάτι
Λίγο αλάτι χρειάζεται πάντα στα γλυκά σας, ειδικά στα κουλουράκια. Το αλάτι έχει το μαγικό τρόπο να εμπλουτίζει τη γεύση της ζάχαρης και της βανίλιας στα κουλουράκια, γι’ αυτό μην το φοβάστε. Οι περισσότερες συνταγές για κουλουράκια απαιτούν ¼ με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι κοσέρ, γι’ αυτό έχετέ το πάντα πρόχειρο.  

Δεν χρησιμοποιείτε λαδόκολλα
Όταν φτιάχνουμε πίτσα, μπορεί να την τοποθετούμε απευθείας στο ταψί μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη επαφή με τη θερμότητα. Με τα κουλουράκια, όμως, είναι επιβελβημένο να απλώσετε λαδόκολλα στο ταψί σας, ώστε να αποφύγετε το θλιβερό σενάριο να σας κολλήσουν στο ταψί ή να μη ψηθούν σωστά –συν του ότι θα έχετε λιγότερη δουλειά στο πλύσιμο.

Τα στριμώχνετε
Για να αποφύγετε κάθε είδους ατύχημα, φροντίστε να υπάρχει απόσταση στα κουλουράκια σας στο ταψί περίπου 2,5 με 5 εκατοστά, έτσι ώστε να μην απλώσουν το ένα πάνω στο άλλο. Μόλις φτιάξετε την πρώτη παρτίδα, θα καταλάβετε περίπου πόσο χώρο χρειάζεται το καθένα, ώστε να του τον δώσετε.

Τα παραψήνετε
Μερικά κουλουράκια πρέπει να βγουν τραγανά και άλλα πιο μαλακά. Αν τα κουλουράκια σας ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, τότε για να έχετε το μαλακό, μαστιχωτό αποτέλεσμα πρέπει να τα ψήσετε λιγότερο. Βγάλτε τα από τον φούρνο μόλις οι άκρες τους αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και το κέντρο τους μοιάζει όχι καλά ψημένο. Αφήστε τα στο ταψί για 5-10 λεπτά ακόμη πριν τα βγάλετε από εκεί, έτσι ώστε να τελειώσουν το ψήσιμό τους, χωρίς να παραψηθούν. Αν τα ξεχάσετε και τα βγάλετε από το φούρνο αργότερα απ’ ό,τι πρέπει, μην τα αφήσετε στο ταψί. Τοποθετήστε τα σε μια σχάρα και αφήστε τα να κρυώσουν εκεί, ώστε να μην συνεχίσουν να ψήνονται. Σημαντικό είναι, επίσης, να τα ψήνετε στη σωστή θερμοκρασία, με τη χρήση ενός θερμομέτρου, καθώς πολλοί σπιτικοί φούρνοι δεν είναι ακριβείς. Κρεμάστε το θερμόμετρο σε μια σχάρα του φούρνου, για να ξέρετε πάντα τη σωστή θερμοκρασία.

Δεν γυρνάτε το ταψί κατά το ψήσιμο
Η θερμοκρασία του φούρνου στις περισσότερες συσκευές δεν είναι η ίδια από το ένα πλάι ως το άλλο, αλλά και από πάνω έως κάτω. Για να ψηθούν ομοιόμορφα τα κουλουράκια σας, γυρίστε τη λαδόκολλα ή το ταψί σας, ώστε τα κουλουράκια σας να αλλάξουν σημείο στο φούρνο. 

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.