O Poiret, ένας από τους σπουδαιότερους οίκους μόδας από το παρελθόν, γεννιέται ξανά

poiret-1
ΤΡΙΤΗ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Υπήρξε από τους σπουδαιότερους οίκους μόδας του παρελθόντος. Και τώρα που ο οίκος Poiret επανασυστήνεται στο κοινό, εμείς δεν έχουμε παρά να μάθουμε τι χάσαμε τα τελευταία…90 χρόνια. Tης Σάντυς Τσαντάκη.

Το πρετ-α-πορτέ με την υπογραφή Poiret που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι, στη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας, δεν είχε τίποτα ρετρό, σίγουρα δεν μύριζε ναφθαλίνη.

Είδαμε όμορφα ρούχα, απόλυτα θηλυκά και πολυτελή, γενναιόδωρα παλτό, μαντώ και φορέματα από μετάξι, βελούδο, σατέν, με ζώνη ή χωρίς, και λιτό στάιλινγκ, σε γήινες, έντονες αποχρώσεις, με μαύρο και μπλε της νύχτας, φούξια ή τερακότα, ακόμη και αναφορές σε αρχαιοελληνικούς χιτώνες.

Μπορεί να μην είναι τυχαία και η επιλογή που θέλει τα ρούχα του ατελιέ να σχεδιάζονται αποκλειστικά από γυναίκες σε έναν οίκο μόδας που έγινε γνωστός στην ίδρυσή του επειδή απελευθέρωσε το γυναικείο σώμα από τον κορσέ.

Άρα η ελευθερία αποτελεί ακόμη και σήμερα λέξη-κλειδί. Για την ιστορία, ο Paul Poiret ήταν για τους Γάλλους αλλά και τους Αμερικάνους πάντοτε ο Βασιλιάς της Μόδας.

Γεννήθηκε το 1879 και πέθανε το 1944, για να προτείνει στις γυναίκες να φορούν φορέματα-σακιά, σίγουρα τίποτα που να μην δυσκολεύει την αναπνοή τους, όπως συνέβαινε με τον στενό κορσέ.

Εκτός από εφευρέτης και επαναστάτης, ο Poiret υπήρξε ο πρώτος σχεδιαστής που λάνσαρε άρωμα, μια δεκαετία πριν από την Coco Chanel, για να χαρίσει στο πρώτο του άρωμα το όνομα της πρωτότοκης του κόρης, Rosine, και να ανοίξει μπουτίκ με είδη σπιτιού, το Les Ateliers de Martine, για να τιμήσει και τη δεύτερη.

Σχεδιαστές όπως ο John Galliano, ο Alber Elbaz και ο Valentino, έχουν εμπνευστεί κατά καιρούς από το έργο του, και το 2005, μια συλλογή με 600 κομμάτια με την υπογραφή του βρέθηκαν από την εγγονή του για να δημοπρατηθούν τελικά με επιτυχία.

Poiret έχει φιλοξενήσει και το Μουσείο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, για την ακρίβεια μια ρετροσπεκτίβα της δουλειάς του. Το 1930 το ατελιέ έκλεισε. Και σήμερα; Ο οίκος αναβιώνει την παλιά του αίγλη με την κουτυριέ Yiqing Yin που γεννήθηκε στο Πεκίνο και ζει στο Παρίσι, στον ρόλο της καλλιτεχνικής διευθύντριας, μαζί με την Βελγίδα Anne Chapelle και έχει ως  χρηματοδότη, έναν κολοσσό της μόδας και της ομορφιάς, την Shinsegae International. Θα δούμε και κορσέ σε επόμενες συλλογές; Ποτέ μην λες ποτέ στη μόδα. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.