Ένας Ινδός παραδίδει μαθήματα αρχιτεκτονικής

pritzker-1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Το βραβείο Pritzker θεωρείται τόσο σημαντικό, όσο και το Νόμπελ. Και τώρα που ο Balkrishna Doshi βραβεύεται για κτίρια με άποψη, μπορούμε να μάθουμε λίγα πράγματα για ιστορίες με παράθυρα ή χωρίς. Tης Σάντυς Τσαντάκη.

Είναι ο πρώτος Ινδός και ο μεγαλύτερος σε ηλικία αρχιτέκτονας που τιμάται με βραβείο Pritzker και αυτό που μόνο του είναι αρκετό για να μας κινήσει την περιέργεια. Ο Balkrishna Doshi έγινε γνωστός για τα χαμηλού κόστους κτίρια, με πρωτοποριακή οπτική, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο όραμα και το αποτέλεσμα. 

Βλέπεις τις φωτογραφίες και ο χρόνος σταματά. Ο 90χρονος αρχιτέκτονας που έχει ξεχωρίσει για την μοντέρνα του ματιά και τις καινοτόμες προτάσεις του, δεν φοβάται να ρισκάρει με χρώμα.

Και είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς πως μπορεί ένας αρχιτέκτονας να σεβαστεί την παράδοση της γενέτειράς του, να την καταλάβει, να την αποκωδικοποιήσει και να την εξελίξει στο σήμερα, για να αφήσει το αποτύπωμά του για το αύριο σε γκαλερί αλλά και δημόσιους χώρους, σε σπίτια και ιδρύματα.

Και κάπως έτσι προκύπτουν εμμονές και λιτές γραμμές, καμπύλες και το ινδικό παραμύθι σε συνέχειες, χωρίς τον μαχαραγιά, ο μινιμαλισμός που δανείζεται κάτι από τον μαξιμαλισμό, οι καθρέφτες που θαμπώνουν για να βγει και να ξαναγεννηθεί κάτι καινούργιο.

Τι είπε ο ίδιος με αφορμή την βράβευσή του; «Τα έργα μου αποτελούν επέκταση της ζωής, της φιλοσοφίας και των ονείρων μου, καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα θησαυροφυλάκιο για το αρχιτεκτονικό πνεύμα. Κάθε αντικείμενο που βρίσκεται δίπλα μας αλλά και η ίδια η φύση, το φως, ο ουρανός, το νερό και η καταιγίδα, όλα είναι σε απόλυτη αρμονία». 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.