Ποια είναι τα πιο υγιεινά λαχανικά;

salata-laxanika-nerokardamo
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Όλοι ξέρουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι πιο υγιεινές τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, που κάνουν καλό στο έντερο, στη σιλουέτα και στο ανοσοποιητικό μας, μεταξύ άλλων, και πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες τους καθημερινά. Ποια, όμως, είναι τα πιο θρεπτικά; Η λίστα του αμερικάνικου Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών έδειξε τα παρακάτω, με βάση τη θρεπτική πυκνότητα (τη συγκέντρωση μικροθρεπτικών συστατικών ανά θερμίδα τροφίμου).

Νεροκάρδαμο
Με θρεπτική πυκνότητα 100, το νεροκάρδαμο θεωρείται το πιο θρεπτικό λαχανικό. Το μικρό αυτό πιπεράτο πράσινο λαχανικό είναι εξαιρετική προσθήκη στις σαλάτες και στα σάντουιτς και θα σας ωφελήσει αν το βάλετε περισσότερο στη διατροφή σας.

Κινέζικο λάχανο
Είναι πιο τρυφερό από τις ποικιλίες λάχανου της Δύσης που έχουμε συνηθίσει, ενώ μπορεί να ενσωματωθεί σε σούπες και ζωμούς και να δώσει νόστιμο αποτέλεσμα.

Μαϊντανός
Η διατροφική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη, αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι τον χρησιμοποιούμε ως διακοσμητικό στις σαλάτες και όχι ως βασικό συστατικό των γευμάτων μας, αλλά οι ευεργετικές του δράσεις και ιδιότητες είναι πολλαπλές: τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές, ρυθμιστικές κ.ά. Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Κ, Α και C, καθώς και σε βήτα- καροτένιο. Επιπλέον είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέως και σιδήρου και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη. Χάρη στην αντιβακτηριδιακή της δράση, μάλιστα, αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των βλαβερών βακτηριδίων για τον οργανισμό.

Σέσκουλο
Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα, το σέσκουλο, όμως, με το πολύχρωμο κοτσάνι του και τα σκούρα πράσινα φύλλα του, κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις. Παρ’ όλο που έχει λίγο πικρή γεύση, μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους και να δώσει ώθηση στην υγιεινή χροιά του πιάτου σας.

Φύλλα παντζαριού
Την επόμενη φορά που θα απολαύσετε το παντζάρι σας, μην πετάξετε τα φύλλα του. Είναι σχεδόν το ίδιο θρεπτικά με το σέσκουλο και με περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα απλά φύλλα μαρουλιού.

Σπανάκι
Το πράσινο λαχανικό που θυμίζει σε όλους μας Ποπάι ή τραυματικά παιδικά χρόνια, το σπανάκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυλλώδη λαχανικά και ανάμεσα στα πέντα καλύτερα και πιο θρεπτικά για την υγεία μας.

Ραδίκι
Μπορεί να μην καταπολεμά το… IQ ραδικιού, σίγουρα, όμως, παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Προλαμβάνει την ανάπτυξη ελευθέρων ριζών χάρη στη βήτα-καροτίνη, η οποία συμβάλλει και στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και τονώνει τον οργανισμό με το σίδηρο που περιέχει. Ωφελεί το πεπτικό χάρη στις φυτικές του ίνες, ενώ είναι και τονωτικό στομάχου. Προτιμήστε να τα καταναλώνετε όσο πιο άμεσα γίνεται, για να μην χάνετε τίποτα από τη θρεπτική τους αξία.