Ολόκληρη η Frida Kahlo σε μια έκθεση

frida-1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Φανταστείτε 200 αντικείμενα που έχουν συνδεθεί με τη ζωή και το έργο της Frida Kahlo να εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό: από είδη μακιγιάζ μέχρι κοσμήματα και από λουλούδια για τα μαλλιά μέχρι φορέματα…Στο Λονδίνο φυσικά, εκεί που στήνονται οι πιο ευφάνταστες εκθέσεις. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Κάθε αντικείμενο αφηγείται μια διαφορετική ιστορία. Όπως, για παράδειγμα, το πανωφόρι από τη Γουατεμάλα με τα χρώματα και το άρωμα μιας άλλης εποχής, που μοιάζει όμως απόλυτα σημερινό, τόσο έθνικ, όσο αντέχουμε.

Και βλέπουμε και την πούδρα με το ρουζ, το κραγιόν (με ονομασία Everything’s Rosy) και το μολύβι, μέσα στην παλιά συσκευασία της Revlon, για να μας θυμίσει μια φιλάρεσκη και μάλλον παρεξηγημένη καλλιτέχνη που έχει αφήσει εποχή για το έργο της, αλλά και για το ολότελα προσωπικό της στιλ.

Το Μουσείο Victoria&Albert του Λονδίνου φιλοξενεί για πρώτη φορά αντικείμενα της Frida Kahlo που ήταν κρυμμένα στο σπίτι της για περισσότερα από 50 χρόνια, ανάμεσά τους ακόμη και το προσθετικό της πόδι, κόκκινο, ξύλινο, ιδιαίτερο, όσο και η ίδια. «Frida Kahlo: Μaking Herself Up» ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί στις 16 Ιουνίου για να διαρκέσει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Η Frida Kahlo που πέθανε στα 47 της χρόνια το 1954, ζούσε με τον Diego Rivera στο Μπλε Σπίτι. Λέγεται ότι ο σύζυγός της είχε κλειδώσει όλα της τα υπάρχοντα σε ένα δωμάτιο και δεν επέτρεπε να το ανοίξει κανείς μέχρι τον θάνατό του. Το 2004, όταν ανοίχτηκε το δωμάτιο, αποκαλύφθηκε κι ένα κομμάτι του μυστηρίου, για τον τρόπο που η καλλιτέχνης είχε χτίσει και αποδομήσει την ταυτότητά της.

Για να μάθουμε τελικά, σε μια έκθεση που ταξιδεύει για πρώτη φορά έξω από την γενέτειρά της, με ποιους τρόπους, μέσα από το ντύσιμο της σαν πανοπλία, είχε βρει τον τρόπο να εκφράζεται και να μάχεται. Σε μια εποχή που οι γυναίκες έβγαζαν τα φρύδια τους και φορούσαν την…τελευταία λέξη της μόδας, η ίδια διαμόρφωνε τον δικό της ρόλο με κάθε λεπτομέρεια και αντίσταση. Κι όταν φορούσε στενό κορσέ δεν ήταν για να δείχνει πιο αδύνατη, αλλά για να καταπολεμήσει τον πόνο στη μέση της και τον ντύσει με χρώματα και ελπίδα. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.