Σκορδαλιά-μπακαλιάρος: στο μικροσκόπιο το φαγητό της εθνικής μας γιορτής

skordalia-mpakaliaros
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Η 25η Μαρτίου είναι ίσως η μοναδική ημέρα που κανείς δεν θα παραπονεθεί για δυσάρεστη αναπνοή σκόρδου, αφού όλοι καταναλώνουν το πολυαγαπημένο δίδυμο μπακαλιάρος-σκορδαλιά, σαν να μην υπάρχει αύριο. Τι μας προσφέρει αυτό το πιάτο και τι πρέπει να ξέρουμε;

Το παραδοσιακό αυτό πιάτο έρχεται πάντα παρέα με την 25η Μαρτίου, στην εθνική μας εορτή, η οποία μαζί και με την Κυριακή των Βαΐων είναι μια από τις δύο μέρες που επιτρέπεται το ψάρι, για όσους νηστεύουν.

Είναι η μοναδική ημέρα που έχουμε δικαιολογία να φάμε όση σκορδαλιά θέλουμε και να… μυρίζουμε σκόρδο, αφού όλοι έχουν καταναλώσει το ίδιο φαγητό και η οσμή σκόρδου είναι πλέον διάχυτη.

Τι οφέλη και παγίδες, όμως, κρύβει αυτό το φαγητό;

Οφέλη
-O μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε καλής ποιότητας πρωτεΐνη (18 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια μπακαλιάρου), ενώ μας παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και περίπου το 15% της βιταμίνης Β12, σημαντικής βιταμίνης για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη δημιουργία του DNA, για ένα υγιές νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα κ.ο.κ.

-Η σκορδαλιά, χάρη στο σκόρδο, είναι ευεργετική για όσους έχουν υψηλή πίεση, καθώς συμβάλλει στη μείωσή της.

-Το ελαιόλαδο της σκορδαλιάς με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βελτιώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης και μειώνει ελαφρώς την ολική.

-Ο μπακαλιάρος μας παρέχει και βιταμίνη D, μια βιταμίνη της οποία παρατηρείται έλλειψη στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, αλλά και μαγνήσιο, ευεργετώντας τα οστά και την υγεία τους.

-Το σκόρδο έχει επίσης αντιβακτηριδιακές και αντιιικές ιδιότητες, καταπολεμώντας τα βακτήρια στον οργανισμό, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, κερδίζει επάξια τον τίτλο του «φυσικού αντιβιοτικού». Όταν, μάλιστα, το λιώνουμε για να φτιάξουμε σκορδαλιά, απελευθερώνονται ακόμη περισσότερο τα θρεπτικά του συστατικά.

-Στον μπακαλιάρο βρίσκουμε τη χολίνη, μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και για την επισκευή των κυτταρικών μεμβρανών.

-Το ψάρι αυτό μας παρέχει και σελήνιο και ιώδιο, που προάγουν την υγεία του θυρεοειδούς, αλλά και φώσφορο που βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας και την αναγέννηση των ιστών και των κυττάρων, ενώ δεν του λείπουν και τα ωμέγα-3 που κάνουν καλό σε καρδιά, εγκέφαλο, δέρμα και μαλλιά και μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος.

Παγίδες
-Την ημέρα αυτή καταναλώνουμε τον μπακαλιάρο μας τηγανητό σε κουρκούτι, αυξάνοντας το θερμιδικό του περιεχόμενο και καταστρέφοντας τη θρεπτική του αξία με το τηγάνισμα. Προτιμήστε τον σε πιο αγνές μορφές, όπως ψητό, για να λάβετε περισσότερα οφέλη.

-Οι θερμίδες της σκορδαλιάς φτάνουν περίπου τις 95-100 σε 1 κουταλιά της σούπας, γι’ αυτό προσέξτε πόσες τέτοιες κουταλιές θα βάλετε στο πιάτο σας.

-Ο παστός μπακαλιάρος, ακόμη κι αν ξαλμυριστεί, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή από όσους πάσχουν από ανεβασμένη αρτηριακή πίεση.

-Στην αντίπερα όχθη, οι υποτασικοί, λόγω της μείωσης της πίεσης από το σκόρδο μπορεί να αισθανθούν αδυναμία και ατονία.