10+1 διατροφικές συμβουλές για ένα απολαυστικό και υγιεινό Πάσχα

arni-salata
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Η νηστεία τελειώνει και μετά από μια ολιγοήμερη ή πολυήμερη αποτοξίνωση, μπαίνουν και πάλι τα κρέατα, τα λιπαρά, το νάτριο και τα γλυκά στο πιάτο μας στον μέγιστο βαθμό. Όσο καλύτερα τα διαχειριστούμε, όμως, τόσο πιο ήπιες θα είναι οι επιδράσεις τους, αλλά και η μετάβασή μας και πάλι στην κρεατοφαγία.

Μετά τη νηστεία, κάθε Πάσχα ακολουθεί ένα διήμερο (τουλάχιστον) διατροφικής κραιπάλης, όπου το στομάχι και ο οργανισμός μας έχει να διαχειριστεί την… τρικυμία, μετά τη νηνεμία. Κοκορέτσι, αρνιά, κατσίκια, μαγειρίτσες, τσουρέκια, αβγά και όλα τα καλούδια «επιτίθενται» ξαφνικά στο πεπτικό μας, το οποίο είχε βγει εκτός ρουτίνας τις προηγούμενες ημέρες. Μπορούμε, όμως, και να απολαύσουμε τα πασχαλινά τραπέζια και να είμαστε πιο συγκρατημένοι, ώστε να μην οδηγηθούμε σε δυσφορία, φουσκώματα και περιττά κιλά. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

1. Στο τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου φάτε λίγη μαγειρίτσα με μπόλικη σαλάτα, χωρίς ψωμί και αυγά. Μην ξεχνάτε ότι ένα πιάτο μαγειρίτσα μπορεί να ξεπερνά και τις 500 θερμίδες, γι’ αυτό συνδυάστε το με σαλάτα, ώστε να φάτε όσο το δυνατόν λιγότερο και να κοιμηθείτε πιο άνετα, χωρίς πεπτικές διαταραχές.

2. Μην ξεπεράσετε το 1-2 ποτηράκια αλκοόλ με το φαγητό, ούτε το Μεγάλο Σάββατο, ούτε στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα. Θυμηθείτε ότι ένα ποτήρι κρασί κυμαίνεται από 60 έως 100 θερμίδες.

3. Την Κυριακή του Πάσχα φάτε ένα καλό πρωινό (δημητριακά ολικής άλεσης, γάλα και χυμό, ένα smoothie ή σάντουιτς με μαύρο ψωμί και γαλοπούλα), που θα σας κρατήσει μακριά από το τσιμπολόγημα του κοκορετσιού, μέχρι το μεσημεριανό τραπέζι.

4. Αποφύγετε το τσιμπολόγημα πάνω από τη σούβλα, για να ελέγχετε καλύτερα τις ποσότητες που καταναλώνετε. Μια μερίδα κοκορέτσι αποδίδει πάνω από 300 θερμίδες, τις οποίες μπορεί να καταναλώσετε χωρίς καν να το καταλάβετε.

5. Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα, για να σας κόψει λίγο την όρεξη και να σας χαρίσει φυτικές ίνες, τις οποίες χρειάζεστε με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που θα ακολουθήσει.

6. Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί, που περιέχει κορεσμένο λίπος 10%, ενώ το αρνί περίπου 35%.

7. Αποφύγετε την πέτσα του αρνιού και αν το καταναλώσετε, προτιμήστε το μπούτι, σε σχέση με το στήθος και τα τηγανητά παϊδάκια, τα οποία μπορεί να φτάσουν και τις 560 θερμίδες ανά μερίδα.

8. Μην προσθέσετε έξτρα αλάτι στο πιάτο σας, το οποίο είναι ήδη επιβαρυμένο με νάτριο, που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

9. Πείτε «όχι» στα αναψυκτικά και προτιμήστε νερό ή λίγο κρασί.

10. Πιείτε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να κρατήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

11. Φάτε μισή ή μία φέτα τσουρέκι ή ένα κουλουράκι μετά το φαγητό για επιδόρπιο και μην το παρακάνετε με τα γλυκίσματα. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να καταλάβει ότι χόρτασε, ώστε να μην αναζητά περισσότερα γλυκά.