Θες να μείνεις στο σπίτι του Patrick Leigh Fermor στην Καρδαμύλη;

mani-4
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Από το 2020 θα μπορείς, είτε είσαι συγγραφέας, ερευνητής, ποιητής, καλλιτέχνης ή απλώς θες να γνωρίσεις από κοντά την φιλοξενία του σπιτιού όπου έζησε ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς.

Είστε συγγραφέας ή ερευνητής; Eτοιμαστείτε το 2020 να γνωρίσετε ένα υπέροχο σπίτι στην Μεσσηνιακή Μάνη που προσφέρεται για φιλοξενία ανθρώπων σε αναζήτηση ησυχαστηρίου.

Ήταν το 1996 όταν ο Patrick και η Joan Leigh Fermor δώρισαν στο Μουσείο Μπενάκη το σπίτι τους στην Καρδαμύλη της Μεσσηνιακής Μάνης. Ήταν στη δεκαετία του '60 όταν αποφάσισα να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής του στην Ελλάδα και να χτίσουν το σπίτι τους με αγάπη και μεράκι στην Καρδαμύλη. Και σήμερα, ύστερα από την επιθυμία των ίδιων και ένα Συμβόλαιο Δωρεάς, για το τυπικό κομμάτι της διαδικασίας, το σπίτι έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2020.

Για να λειτουργήσει σαν μουσείο; Όχι. Για να φιλοξενεί συγγραφείς, ερευνητές, ποιητές, καλλιτέχνες που αναζητούν έναν ήσυχο χώρο για να εμπνευστούν, να συγκεντρωθούν και να δημιουργήσουν. Άλλωστε ο Sir Patrick Leigh Fermor, γνωστός ως Paddy, υπήρξε από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, συγγραφέας, λόγιος και παρασημοφορημένος ήρωας πολέμου, δεν θεωρείται τυχαία από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς συγγραφείς της γενιάς του. 

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης του ακινήτου (τρία πετρόκτιστα κτίσματα, κρυμμένα σχεδόν, στον κήπο), για τρεις μήνες κάθε χρόνο, προκειμένου να εξασφαλίζονται τα έξοδα λειτουργίας, με την Aria Hotels, εταιρεία ξενοδοχείων που αναλαμβάνει τη φροντίδα ιστορικών οικημάτων στην Ελλάδα, να παρέχει τις υπηρεσίες φιλοξενίας.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες επισκευής στα κτίσματα, ενώ παράλληλα προχωράει η σχολαστική φροντίδα του περιβάλλοντα χώρου, του μεσογειακού κήπου που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, με κυπαρίσσια, ελιές, σκίνους, πικροδάφνες και αγριολούλουδα, για να είναι όλα έτοιμα σε δυο χρόνια από τώρα, με σεβασμό στην ιστορία και τον χαρακτήρα του ακινήτου. Αυτό που λέμε γενναιοδωρία ψυχής…