Αρ Ντεκό και στη διακόσμηση του σήμερα;

deco-3
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Είναι ωραίο να ανατρέχουμε με σιγουριά στο παρελθόν και να επενδύουμε στον χώρο μας με άποψη. Και τώρα που ξαναθυμόμαστε το κίνημα του Art Deco, μήπως να αποκωδικοποιήσουμε στο τώρα με γρήγορες και έξυπνες κινήσεις; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Eίναι μια εποχή που επηρέασε το ντιζάιν, την αρχιτεκτονική, τα έπιπλα για δεκαετίες. Όλα έχουν να κάνουν με την πολυτέλεια και την λάμψη, τις χρυσές λεπτομέρειες, τις πλούσιες υφές, την γεωμετρία.

Η Αρ Ντεκό κληρονομιά από τη δεκαετία του '20 παραμένει ζωντανή ακόμη και σήμερα, μέσα από το βελούδο, τη συμφιλίωση του μοβ με το πράσινο, τα ασπρόμαυρα μοτίβα, τα γεωμετρικά φωτιστικά.

Αυτή ακριβώς είναι και η μεγαλύτερη παγίδα. Όταν θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε μια χρονική περίοδο και να υιοθετούμε μια τάση, θα πρέπει να προσέχουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε. Σε αυτήν την περίπτωση, η παλέτα πρέπει να είναι πάντα ουδέτερη, χωρίς να μπερδεύουμε πολλά μοτίβα και χρώματα, μέσα στο ίδιο δωμάτιο. Παίζουμε με την απόχρωση που κυριαρχεί και χτίζουμε πάνω σε αυτή.

Ο κανόνας είναι να μην ξεπερνάμε τα τρία χρώματα σε ένα δωμάτιο, γιατί το αποτέλεσμα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανένα κόνσεπτ. Και όταν μιλάμε για μοτίβα; Καλό θα είναι να επιλέγουμε αυτό που μας αρέσει και να μην το μπερδεύουμε με άλλα γιατί χάνει τη δυναμική του. Εδώ μιλάμε για Αρ Ντεκό και όχι για στιλ Boho που μπορούμε να βάλουμε όλα τα ψυχεδελικά εμπριμέ στο …μπλέντερ του στιλ.

Τα έπιπλα που υπηρετούν τη διάθεση που κληρονομήσαμε από τη δεκαετία του '20 είναι επιβλητικά, γενναιόδωρα, δεν χάνονται στον χώρο, το αντίθετο μάλιστα, δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι το σπίτι είναι μεγαλύτερο. Να μην ξεχνάμε όμως και τα φωτιστικά, πολυέλαιους, γεωμετρικά σποτ, με γωνίες και υπερμεγέθεις λάμπες που κάνουν τη διαφορά. Σκεφτείτε τον Leonardo DiCaprio στον Υπέροχο Κύριο Γκάτσμπι. Και πειραματιστείτε με μεταλλικά στοιχεία, παίξτε με μαύρο, άσπρο, ασημένιο και χρυσό για να δείτε την αντανάκλαση του μετάλλου στους καθρέφτες-κοσμήματα.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com