8 (δοκιμασμένες) προτάσεις παραγωγικότητας

paragogikotita-andras-upologistis-work-smart
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Οι έννοιες της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας, όχι μόνο στον τομέα εργασία αλλά και σε άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας, είναι αναμφίβολα δείγματα συγκροτημένου χαρακτήρα με στόχους και προοπτικές. Ποιές είναι οι 8 χαρακτηριστικές «λειτουργίες», που μπορούν να αυξήσουν τη δική σας παραγωγικότητα;

No.8: Η ατζέντα της ημέρας

Μπορεί να ακούγεται σαν…λεύκωμα 15χρονου άλλης εποχής, αλλά η λίστα με τα πράγματα που έχετε προγραμματίσει να κάνετε, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα σας βγάλει από το μαρτύριο του «μα τι ήθελα να κάνω;» Γράψτε μία λίστα με τις δουλειές που έχετε να κάνετε και προσπαθήστε κάθε φορά που ολοκληρώνετε μία από τις υποχρεώσεις σας, να τις «σβήνετε» έτσι ώστε να κρατάτε έναν έλεγχο του τι έχετε κάνει και τι απομένει ακόμα. Αυτός ο τρόπος θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα, μέσα στο διάστημα που εσείς έχετε θέσει, πιέζοντας τον εαυτό σας στα όρια της…αυξημένης παραγωγικότητας.

No.7: Ο ύπνος τρέφει το... μυαλό

Προκειμένου βέβαια να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, πρέπει πρώτα ο εγκέφαλος και ο οργανισμός σας να είναι ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια. Αυτό μόνο με έναν τρόπο επιτυγχάνεται: με έναν καλό οκτάωρο (ή σχεδόν οκτάωρο) ύπνο. Έστω και αν η …λίστα σας λέει ότι πρέπει να ετοιμάσετε την τάδε δουλειά πριν κοιμηθείτε, ένας καταπονημένος οργανισμός δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει μία εργασία, τουλάχιστον όχι χωρίς λάθη και παραλείψεις. Ξεκουραστείτε και αν είναι τόσο επείγον πια, βάλτε ξυπνητήρι και σηκωθείτε αργότερα.

No.6: Πού είναι το σημειωματάριο;

Μπορεί να αισθανθείτε σα δημοσιογράφος άλλης εποχής, αλλά αν το σκεφτείτε αυτοί ήξεραν πώς να κάνουν καλή δουλειά. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, βγάλτε το σημειωματάριο (ή εναλλακτικά ένα ηλεκτρονικό notebook) από την τσάντα σας και καταγράψτε τις κινήσεις, τις ιδέες που μπορεί να σας έρθουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Σκεφτείτε ότι τα …πρόχειρα αυτά απομνημονεύματά, είναι μία πολύ καλή πηγή πληροφοριών στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε ανά πάσα στιγμή.

Νο.5: One man job;

Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του. Αυτό είναι κάτι που πρέπει από την αρχή να το αποδεχτείτε, όχι ως ήττα ή αδυναμία να ολοκληρώσετε μία εργασία αλλά σαν μια πραγματικότητα. Αποβάλλετε τα όποια δείγματα «ψευτοπερηφάνειας» σας εμποδίζουν να ζητήσετε βοήθεια και ειδικά από εκείνους, που δουλειά τους είναι να σας βοηθούν. Ωστόσο προσέξτε να μην περάσετε στο άλλο άκρο, που το «μοιράζομαι» παίρνει τη θέση του «αναθέτω σε άλλον τη δική μου δουλειά». Απλά έχετε κατά νου ότι μια καλοκουρδισμένη ομάδα είναι πάντα καλύτερη από ένα… one man show.

No.4: Στάση για…ορόσημα

Καλό είναι να έχει κανείς στόχους στη ζωή του και να δουλεύει προκειμένου να ικανοποιήσει και τα πιο μεγάλα του όνειρα, αλλά για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία πραγματικότητα, πρέπει να θέτετε κάποια ορόσημα στην όλη πορεία. Για παράδειγμα αν έχετε κάποιο μεγάλο σχέδιο στο νου σας, θέστε μικρούς και εφικτούς στόχους –ορόσημα, οι οποίοι οδηγούν συνολικά στην κατάκτηση του απώτερου σκοπού. Η διαδικασία αυτή βοηθά συναισθηματικά και ψυχολογικά να νιώθετε το αίσθημα της ικανοποίησης των «μικρών στόχων» σε όλη τη διάρκεια μέχρι το τέλος της διαδρομής.

No.3: Next please

Η πραγματοποίηση ωστόσο ενός στόχου περνάει πολλές φορές από… Συμπληγάδες. Επειδή λοιπόν, οι δυσκολίες ποτέ δεν λείπουν, όταν κάποια στιγμή στην πορεία, «κολλήσετε» μην επιμείνετε τόσο ώσπου να εξαντληθείτε. Απλά προχωρήστε στο επόμενο στάδιο ή ακόμα και σε μία πιο εύκολη δουλειά, η οποία θα σας βοηθήσει να «ξεκολλήσετε» και να σκεφτείτε νέες λύσεις στο πρόβλημα, που σας δυσκόλεψε. Σκεφτείτε ότι κάποια στιγμή όλοι χρειάζονται να πάρουν τις αποστάσεις τους για να δουν τα πράγματα πιο καθαρά.

No.2: Διαλείμματα ενέργειας

Είναι πολύ καλό να μπορείτε να επικεντρωθείτε σε ότι έχετε να κάνετε αλλά ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαλείμματα να σταματά, να ηρεμεί και με άλλη ματιά πλέον, να ξαναξεκινά. Η ενέργεια που χρειάζεται για αν ολοκληρώσετε οποιαδήποτε εργασία, είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο, απαιτεί «επαναφόρτιση» ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η τακτική αυτή, όπως θα δείτε και μόνοι σας, είναι η ιδανική για μια παραγωγική πορεία.

No.1: Η υπομονή…δεν είναι πάντα αρετή

Η αναμονή είναι ο εχθρός της παραγωγικότητας. Μπορεί πολλές φορές να χρειάζεται να δείξετε ιώβεια υπομονή με την αργοπορία και τη νωχελική στάση των άλλων απέναντι στα πράγματα, αλλά εκεί είναι που πρέπει να πείτε «ως εδώ». Για παράδειγμα αν έχετε στείλει ένα e-mail και περιμένετε καρτερικά μία απάντηση, πρέπει να βάλετε κάποια όρια στο χρόνο απάντησης. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να γίνετε πιο επίμονοι, γεγονός που εντείνει την παραγωγικότητά σας. Εάν πάλι τύχει να βρεθείτε σε μία από τις περιπτώσεις, που πλέον δεν περνά από το «χέρι» σας, απλά προχωρήστε στην επόμενη δουλειά, χωρίς να σπαταλάτε τον χρόνο σας περιμένοντας.