Η αρχιτεκτονική έχει την τιμητική της στη φετινή Biennale της Βενετίας

benetia-3
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Η περασμένη χρονιά ήταν αφιερωμένη στην τέχνη. Και φέτος που είναι στην αρχιτεκτονική, η Βενετία ετοιμάζεται να υποδεχτεί ανθρώπους που αγαπούν το ντιζάιν από όλο τον κόσμο, για μια συνάντηση για τους δημόσιους χώρους. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Η Βενετία μας αρέσει όλες τις εποχές του χρόνου.
Και τώρα που τον Μάιο θα φιλοξενήσει τους πρωταγωνιστές της αρχιτεκτονικής διεθνώς, έχουμε μια καλή δικαιολογία για να δούμε από κοντά ή μακριά, που οδηγούν όλες οι γόνδολες.

Η αρχιτεκτονική λοιπόν θα έχει την τιμητική της στην 16η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής με θέμα «Freespace» και 71 συμμετέχοντες, ακόμη και από την Σαουδική Αραβία, τη Γουατεμάλα, το Λίβανο, την Μογγολία, το Πακιστάν, χώρες που συμμετέχουν για πρώτη φορά στη διοργάνωση.

Κι όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που οι δημόσιοι χώροι επηρεάζουν και διαμορφώνουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε την καθημερινότητά μας. Τον Μάιο, χώροι όπως το Giardini και η Arsenale, θα παίξουν με την έννοια του Freespace μέσα κι έξω από αναγνωρίσιμα και λιγότερο αναγνωρίσιμα κτίρια.

Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου πριν από την διοργάνωση, όλα έχουν να κάνουν με το φυσικό φως και τα δώρα της φύσης, τον ήλιο, τον αέρα, τη βαρύτητα και τον τρόπο που εμείς σκεφτόμαστε, βλέπουμε τον κόσμο, εφευρίσκουμε λύσεις για να μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στον πλανήτη.

Και για να κάνουμε εξάσκηση στα ιταλικά μας, ας ετοιμαστούμε για Biennale Architettura με ανάλογη προφορά, με αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο να δίνουν τον δικό τους ορισμό στην έννοια του freespace. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Biennale της Βενετίας, υπάρχει και μια ελληνική παροιμία… «Ο πολιτισμός ανθεί όταν οι άνθρωποι φυτεύουν δέντρα στη σκιά των οποίων δε θα καθήσουν ποτέ».

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com