Γοτθική μόδα, η νέα τάση

gkothik-moda
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Μπορεί η μόδα να τρέφει εμμονές χρόνια με τη νουάρ εκδοχή της, αλλά είναι ίσως η πρώτη φορά που το gothic αποκτά τόσες διαφορετικές αναγνώσεις. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να διευκρινίσουμε τι ακριβώς είναι το γοτθικό στιλ και πώς το μεταφράζει κανείς στον τρόπο που ντύνεται, ποια αξεσουάρ φοράει, πώς μακιγιάρεται…

Γιατί σήμερα δεν αρκεί μόνο να φοράς μαύρα ρούχα, μοβ κραγιόν και να ακούς Cure. Η γοτθική μόδα έχει περάσει σε άλλη διάσταση και αρκεί ένα κόσμημα, ακόμη κι ένα μαύρο φόρεμα, για να υποδηλώσει τη διάθεση τού τώρα.

Το νέο γοτθικό στιλ τρέφει εμμονές με τη μαύρη δαντέλα, σε πολλαπλές στρώσεις, δηλαδή φραμπαλάδες, υπερβολές, ακραία πολυτέλεια. Και υπάρχουν σχεδιαστές και οίκοι που εδώ και χρόνια ντύνουν μοντέλα και βιτρίνες με νουάρ ιστορίες σε εξέλιξη.

Αν παρατηρήσουμε, για παράδειγμα, τα ντεφιλέ του οίκου Alexander McQueen, ακόμη και μετά τον θάνατό του, θα διαπιστώσουμε πόσο κολακεύουν οι 50 αποχρώσεις του μαύρου τις λευκές επιδερμίδες. Αλλά ακόμη κι ο οίκος Gucci μπήκε πρόσφατα στον πειρασμό να παίξει με αντιθέσεις, μαύρα σύμβολα και αντικατοπτρισμούς στο σκοτάδι.

Αν αλλάζει κάτι στη νέα γοτθική μόδα της άνοιξης και του επόμενου χειμώνα, είναι ότι δεν πρέπει απαραίτητα να είναι μαύρη, μπορεί να γίνει και λευκή, να αποκτήσει λουλούδια και φλόραλ περιτύλιγμα, αρκεί να υπάρχει το σωστό πατρόν, μαζί με νεκροκεφαλές, καρδιές, νυχτερίδες… Και αράχνες.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com