Θα μπορούσατε να κόψετε το shopping για έναν χρόνο;

gunaika-psonia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Όλα ξεκίνησαν από ένα πείραμα. Για να εξελιχτεί σε μια άσκηση που θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε κι εμείς, για να δούμε τα αποτελέσματα, πριν και μετά. Tης Σάντυς Τσαντάκη.

Μια Αμερικανίδα, η Katie Heaney, έγραψε ένα κείμενο με τίτλο: «Μην Αγοράζετε», κι ύστερα το βιβλίο «Never Have I Ever», για να ακολουθήσει το «Λέμε Όχι σε Καινούργια Ρούχα για το 2018» και προσφέρθηκε να γίνει το πειραματόζωο της μόδας. Ειδικά σήμερα, μας αρέσει η ιδέα της αποχής, να μπορείς να δοκιμάσεις τις αντοχές σου απέναντι στον υπερκαταναλωτισμό και να ζήσεις πιο λιτά, χωρίς να ξοδεύεις, παρά μόνο για τα απαραίτητα.

Κι εσείς; Κι εμείς; Που αγοράζουμε, καταναλώνουμε και μπαίνουμε συνέχεια στον πειρασμό, θα μπορούσαμε να μην επενδύσουμε ούτε σε ένα φόρεμα, ούτε σε ένα καινούργιο μαγιό, ούτε καν σε ένα ζευγάρι σανδάλια; Για τους επόμενους 6 ή 12 μήνες;

Η Katie Heaney

Όλα ξεκίνησαν ύστερα από έναν πρόχειρο υπολογισμό της δημοσιογράφου για το πόσα χρήματα ξοδεύει για ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, μέσα σε έναν χρόνο. Και μόλις κατέληξε στο ποσό που είχε ξοδέψει την προηγούμενη χρονιά για τη ματαιοδοξία της (πάνω από 6.000 δολάρια), σκέφτηκε να ζήσει με όσα έχει ήδη στη ντουλάπα της.

Αν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αυτή την προσπάθεια και να την φέρουμε στα μέτρα μας, αρκεί να διαβάσουμε τις συμβουλές της. Εδώ δεν πρόκειται για ένα μανιφέστο απαγόρευσης αλλά για μια λίστα, μαζί με ένα συνοδευτικό γράμμα για πράγματα που θέλουμε και δεν θέλουμε.

Δηλαδή; Δεν χρειαζόμαστε 10 μικρά μαύρα φορέματα και 8 τζιν. Γιατί να προσθέσουμε ακόμη ένα ζευγάρι μαύρα παπούτσια στη γκαρνταρόμπα μας, όταν δεν ξέρουμε ήδη που να τα χωρέσουμε ή πού να τα φορέσουμε; Ούτε χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο για κάθε κάλεσμα, για κάθε γάμο ή βάφτιση, πολύ απλά γιατί κανείς δεν θυμάται και δεν παρακολουθεί κάθε φορά τι φοράμε.

Απελευθέρωση λοιπόν. Μαζί με οικονομία και αποτοξίνωση. Και σε στιγμές αδυναμίας; Μπορούμε να επενδύσουμε σε κάτι που έχουμε πραγματικά ανάγκη και που θα κάνει τη διαφορά. Ή, ακόμη καλύτερα, να βάλουμε στόχους και να σκεφτούμε από τώρα ποια θα ήταν τα πρώτα πράγματα που θα θέλαμε να αποκτήσουμε την επόμενη άνοιξη, ακριβώς σε έναν χρόνο από σήμερα.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com