Διάδρομος Vs Step: ποια είναι η καλύτερη άσκηση;

diadromos-vs-step-poia-einai-i-kaluteri-askisi-kaluteri-askisi

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Το μηχάνημα step και ο διάδρομος είναι δύο από τα πιο «αγαπημένα» μηχανήματα των φανατικών του γυμναστηρίου. Και τα δύο παρέχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή προπόνηση και βοηθούν να κάψετε θερμίδες, βελτιώνοντας παράλληλα την αερόβια ικανότητά σας. Ποιο από τα δύο όμως αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα;

Τα ερωτήματα αρκετά: το step ή ο διάδρομος είναι η καλύτερη επιλογή για να κάψετε θερμίδες; Ποιο είναι ιδανικό για μυϊκή δύναμη και ποιο για αντοχή; Ποιο είναι το πιο ασφαλές και ποιο ταιριάζει σε κάθε τύπο αθλητή; Το click@Life κάνει ένα crash test.

Διάδρομος …τα υπέρ

Ευελιξία: Για ένα γρήγορο περπάτημα σε ανηφόρα, ο διάδρομος προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών σε ότι αφορά στην ταχύτητα, την κλίση και την ποικιλία των προγραμμάτων.

Kίνηση: Οι ειδικοί υπογράφουν ότι οι διάδρομοι τελευταίας τεχνολογίας μιμούνται ιδανικά τη φυσική κίνηση για περπάτημα, τζόκινγκ ή τρέξιμο.

Δύναμη: Αντίθετα με τις απόψεις αρκετών, το τρέξιμο και το περπάτημα σε διάδρομο, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των οστών και των μυών σας, άρα και τη στάση του σώματος και τη βιωσιμότητά του όσο μεγαλώνετε.

Θερμίδες: Η προώθηση του σώματός σας όταν ασκείστε στο διάδρομο, ειδικά σε προχωρημένα προγράμματα εγγυάται, σε αρκετά μεγάλο ποσοστό το κάψιμο θερμίδων.

Έρευνα: Οι διάδρομοι υπάρχουν από το 1800 σύμφωνα με έρευνες και αποτελούν βασικό πυρήνα κάθε γυμναστηρίου. Φυσικά, στη σημερινή εποχή έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο σημείο που αποτελούν ιδανική άσκηση.

Tip: Ο διάδρομος ενδείκνυται για δρομείς και όποιον προπονείται για να τρέξει σε εξωτερικό χώρο.

Μηχάνημα step…τα υπέρ

Ευελιξία: Τα περισσότερα μηχανήματα step είναι πλέον εξοπλισμένα με κινητές λαβές, που σας επιτρέπουν να ασκείτε το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος ταυτόχρονα.

Kίνηση: Η άσκηση πάνω σε ένα μηχάνημα step επιτρέπει στο σώμα σας να μιμηθεί κίνηση όταν τρέχετε, χωρίς να προκαλεί την έντονη επίδραση στις αρθρώσεις σας, όπως γίνεται στον διάδρομο.

Δύναμη: Με την επιλογή ακόμα και του διασκελισμού σε αντίστροφη κατεύθυνση, τα μηχανήματα step, πλέον μπορούν να ενεργοποιήσουν διαφορετικές μυϊκές ομάδες και να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις ασκήσεις με «καθίσματα», προσφέροντας μια ποικιλία.

Θερμίδες: Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι το μηχάνημα step είναι καλύτερο για κάψιμο του λίπους, από το διάδρομο, καθώς είναι πιο αποτελεσματικό σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερη προσπάθεια.

Έρευνα: Τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι εργάζονται πιο σκληρά σε ένα μηχάνημα step από ότι στην πραγματικότητα νομίζουν. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά, που αιτιολογεί το κάψιμο των θερμίδων.

Tip: Το μηχάνημα για step ενδείκνυται για υπέρβαρους ανθρώπους, για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις.

Διάδρομος…τα κατά

Αρθρώσεις: Όταν τρέχετε στο διάδρομο, ασκείτε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση στη σπονδυλική σας στήλη, τους γοφούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους σας, ειδικά μάλιστα αν δεν έχετε κάνει πρώτα ζέσταμα. Έστω και εάν κάποιοι διάδρομοι έχουν μεγαλύτερη απορρόφηση στους κραδασμούς, πρέπει να είστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα μάλιστα εάν αντιμετωπίζετε ήδη κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ασφάλεια: Η ένταση επάνω στον διάδρομο ειδικά εάν έχετε επιλέξει να κάνετε sprint σε κεκλιμένο επίπεδο, μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα εάν δεν είστε εξοικειωμένος με το μηχάνημα. Επιπλέον, η προσπάθεια να κρατηθείτε από τη λαβή ενώ τρέχετε, είναι μία πρόκληση από μόνη της.

Στάση σώματος: Μερικές έρευνες αναφέρουν ότι, η στάση του σώματος στον διάδρομο μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αστάθεια και προβλήματα στάσης του σώματος. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η ποιότητα του διαδρόμου.

Μηχάνημα step…τα κατά

Αρθρώσεις: Αν και στα μηχανήματα step η πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις είναι σαφώς μικρότερη, προλαμβάνοντας έτσι τραυματισμούς, υπάρχει ένα σαφές μειονέκτημα σε σχέση με τους διαδρόμους. Επειδή τα πετάλια δεν ακουμπούν στο έδαφος, στερούνται την επίδραση που έχει το βάρος σας κατά την εκτέλεση της άσκησης. Αυτό με απλά λόγια, σημαίνει ότι μπορεί μεν να μην τραυματίζεστε εύκολα, αλλά μειώνετε την απόδοσή σας, λόγω έλλειψης βάρους.

Ασφάλεια: Στον τομέα ασφάλεια το μηχάνημα του step είναι σαφώς καλύτερο από το διάδρομο, καθώς χρησιμοποιούνται οι λαβές, αλλά μόνο οι ειδικοί του «αθλήματος» μπορούν να προσπαθήσουν να το χρησιμοποιήσουν χωρίς αυτές, κάτι που αποφέρει μάλιστα καλύτερα αποτελέσματα.

Στάση σώματος: Και στα μηχανήματα step, όπως και στους διαδρόμους, η ποιότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη στάση του σώματος. Ειδικά μάλιστα στα step, η στάση μπορεί να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την έντονη κλίση προς τα μπροστά. Η κλίση του σώματος σε αυτά τα μηχανήματα είναι σχεδόν απαγορευτική.

Τελικά, στη μάχη των θερμίδων, ποιος νικά;

Μία έρευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Wisconsin, αποκάλυψε ότι μία ώρα τρέξιμο στο διάδρομο είναι ιδανική για να κάψετε 705 με 866 θερμίδες. Το μηχάνημα step, μία ώρα σας απαλλάσσει από 773 θερμίδες. Συμπερασματικά λοιπόν, ο διάδρομος έχει ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι του μηχανήματος step.

Στον τομέα όμως του κάψιμου λίπους και της αυξημένης αερόβιας ικανότητας, άλλη έρευνα αναφέρει ότι, τόσο ο διάδρομος όσο και το μηχάνημα step παρουσίασαν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 12 εβδομάδων.