Πολύτιμες υπερτροφές για ένα δυναμωτικό πρωινό

polutimes-upertrofes-gia-ena-dunamotiko-proino

ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Οι παρακάτω τροφές και διατροφικοί συνδυασμοί, αποτελούν σημαντικά δυναμωτικά για τον οργανισμό μας και είναι ιδανικές επιλογές για το πρώτο και ίσως πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Γνωρίζετε καλά ότι πρέπει να ξεκινάτε την ημέρα σας σωστά και με ενέργεια. Οι λεγόμενες «υπερτροφές», έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Επιλέγοντάς τες για το πρωινό σας, θα μπορέσετε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ενέργεια και αισιοδοξία.

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις συνήθειές σας, όσον αφορά το πρωινό σας μενού. Απλά προσθέστε τις παρακάτω τροφές σε όσα ήδη τρώτε, για να προσλάβετε τις απαραίτητες φυτικές ίνες, τα μέταλλα και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που θα σας προσφέρουν ένα σημαντικό ποσό ενέργειας και θα σας κάνουν να αισθάνεστε χορτασμένοι.

Λιναρόσπορος

Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο σε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης και γάλα. Θα λάβετε μια καλή ποσότητα ω-3 λιπαρών που βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και όχι μόνο, αλλά και τις απαραίτητες για τον οργανισμό μας, φυτικές ίνες. Προσθέστε λιναρόσπορο στις σαλάτες, στο φαγητό ή στο γιαούρτι σας και κρατήστε την καρδιά σας γερή για περισσότερο χρόνο.

Φιστίκια Αιγίνης

Αναμίξτε φυστίκια Αιγίνης με μερέντα ή μέλι και αλείψτε το μίγμα στο ψωμί σας για φυτοστερόλες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, τα φιστίκια Αιγίνης και τα καρύδια, βοηθούν την πίεση, «ξαλαφρώνοντας» την καρδιά σας που ζορίζεται όταν είστε αγχωμένοι.

Κουρκούμη

Προσθέσετε λίγη κουρκούμη σε χτυπημένα αυγά και καταπολεμήστε τον καρκίνο με μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά ομελέτα. Αμερικανοί ερευνητές, αναφέρουν ότι η κουρκούμη, ενδέχεται να βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις πλάκες β-αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Χούμους

Απλώστε σε ψωμί ολικής άλεσης, δύο κουταλάκια χούμους (φτιάχνεται από πουρέ ρεβιθιού, ταχίνι (πολτό σπόρων σουσαμιού), ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι), για ένα κρεμώδες πρωινό, γεμάτο με φυτικές ίνες, καλής ποιότητας υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.

Μούρα ή πορτοκάλι

Προσθέστε βατόμουρα στο γάλα ή το γιαούρτι σας ή πιείτε έναν θρεπτικό φυσικό χυμό πορτοκαλιού και προσλάβετε μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης C.

Ο συνδυασμός του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών (βιταμίνης C) και φλαβονοειδών στο πορτοκάλι, το καθιστά ως ένα από τα καλύτερα φρούτα, που συμβάλλει στην προώθηση της βέλτιστης υγείας, ενώ τα μούρα αποτελούν μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης C.

Γιαούρτι με λίγα λιπαρά

Το άπαχο ή με λίγα λιπαρά γιαούρτι, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να λάβετε τα απαραίτητα προβιοτικά, ασβέστιο και πρωτεΐνες. Επιλέξτε ένα προϊόν στο οποίο δεν έχει προστεθεί ζάχαρη, αρώματα ή φρουκτόζη και αν θέλετε προσθέστε στο γιαούρτι σας κομμάτια φρούτων, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά ολικής άλεσης.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια τροφή νόστιμη και ευέλικτη όσον αφορά στους τρόπους που μπορεί κανείς να την καταναλώσει. Περιέχουν βιταμίνες Α και D και το αντιοξειδωτικό λουτεΐνη για υγιές δέρμα και μάτια. Ομελέτα, βραστό, τηγανητό ή ποσέ, μας δίνει ενέργεια και μας τονώνει το πρωί.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι επίσης ένα φρούτο, ιδανικό για το πρωινό σας, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να αθλείστε το πρωί, καθώς δεν επιβαρύνει το στομάχι. Επιπλέον, παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό και είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κράμπας στους μυς.

Τυρί cottage

Συνδυάστε το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί cottage με φρέσκα φρούτα ή ψωμί ολικής άλεσης, για ένα πρωινό που θα σας δυναμώσει και θα σας δημιουργήσει το αίσθημα της πληρότητας. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη για την καταπολέμηση της πείνας, ενώ έχει ελάχιστα λιπαρά.