Τόφου: ένα τυρί με ιστορία

tofou-ena-turi-me-istoria

ΤΡΙΤΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Αν οι γευστικές σας περιπλανήσεις σας οδήγησαν σε κάποιο εστιατόριο με ασιατικές γεύσεις ή αν φημίζεστε για τις γκουρμέ επιλογές σας, τότε σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε δοκιμάσει και το τόφου, ένα τυρί αλλιώτικο από τα άλλα...

Αν οι γευστικές σας περιπλανήσεις σας οδήγησαν σε κάποιο εστιατόριο με ασιατικές γεύσεις ή αν φημίζεστε για τις γκουρμέ επιλογές σας, τότε σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε δοκιμάσει και το τόφου, ένα τυρί αλλιώτικο από τα άλλα...

Εμφανισιακά θυμίζει τυρί, όμως αν ψάξετε λίγο περισσότερο, θα ανακαλύψετε, πως πίσω από κάθε μπουκιά τόφου, κρύβεται μια μακρόχρονη ιστορία.

Τυρί... χιλιάδων ετών!

Λέγεται, πως οι Κινέζοι το απολαμβάνουν εδώ και 2.000 χρόνια και πως αποτελεί ένα ακόμη «όπλο» της μακροζωίας τους. Παρασκευάζεται από γάλα σόγιας και πιο συγκεκριμένα από το υγρό που βγάζουν τα μουλιασμένα σε νερό φασόλια της σόγιας.

Και αν τα συστατικά του, δεν σας ανοίγουν την... όρεξη, μάθετε, πως το τόφου, τα τελευταία χρόνια, κερδίζει ολοένα και περισσότερες θέσεις στις λίστες των γκουρμέ προϊόντων ανά τον πλανήτη και πλέον δεν αφορά μόνο στους χορτοφάγους αλλά και τους οπαδούς της καλής-και ποιοτικής κουζίνας ανά τον κόσμο.

Μια «βόμβα» θρεπτικών συστατικών

Και ενώ από το 1700 περίπου, που άρχισε να διαδίδεται στον «πολιτισμένο» δυτικό κόσμο μέχρι πρότινος, το τόφου, αφορούσε κυρίως όσους έκαναν δίαιτα ή εξερευνούσαν περίεργες γεύσεις από όλο τον κόσμο, μόλις τα τελευταία χρόνια, αφορά ολοένα και περισσότερους καθώς πέρα από γεύση, αποτελεί και μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολύτιμη τροφή για τους χορτοφάγους, καθώς λόγω των συστατικών του, είναι πλούσιο σε αμινοξέα και μπορεί να υποκαταστήσει τις τροφές ζωϊκής προέλευσης. Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε «θαυματουργά» Ω-3, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και νάτριο και ιδιαίτερα υψηλή σε ασβέστιο.

Αλλά τα πλεονεκτήματά του, δεν σταματούν εδώ. Πλούσια πηγή ψευδαργύρου, βιταμινών Β, χαλκού και σεληνίου, το τόφου, είναι στο σύνολό του, μια «σούπερ» τροφή, που θωρακίζει την υγεία, ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού και το καρδιαγγειακό μας σύστημα, βελτιώνει τη μνήμη χάρη στα ισοφλαβονοειδή που περιέχει και αποτελεί την ιδανικότερη τροφή για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Γιατί να βάλουμε το τόφου στη διατροφή μας;

Ο βασικότερος λόγος, που θα πρέπει να επιλέξετε το τόφου για το καθημερινό σας τραπέζι δεν είναι ο… εντυπωσιασμός των συνδαιτυμόνων σας με τις διεθνείς σας γνώσεις γύρω από τις γκουρμέ γεύσεις αλλά κυρίως η προστασία της υγείας σας από κάθε λογής ασθένεια.

Εμπλουτισμένο με μια σειρά πολύτιμων συστατικών, το τόφου, δεν είναι πλέον ένα απλό τυρί, που προτιμούν οι χορτοφάγοι ή όσοι κάνουν δίαιτα. Ωστόσο, παραμένει ένα τυρί ιδανικό για όσους πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη και πίεση και όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, το τόφου, φαίνεται πως δρα προληπτικά στην εμφάνιση διάφορων ειδών καρκίνου, της οστεοπόρωσης και στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και εκείνοι οι επιστήμονες, που αναφέρουν, πως η υπερκατανάλωση τόφου, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η υπερβολή, ως γνωστόν, βλάπτει σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, για κατανάλωση εντός λογικών πλαισίων, το τόφου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ωμό ως συστατικό μιας σαλάτας ή ενός sandwich είτε μαγειρεμένο ως υλικό κάποιου άλλου φαγητού.