Κληρονομική η ανορεξία;

klironomiki-i-anoreksia-anoreksia

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Μάστιγα του σύγχρονου τρόπου ζωής αποκαλούν την ανορεξία οι επιστήμονες και όχι άδικα. Ωστόσο, φαίνεται, πως η ανορεξία δεν σχετίζεται μόνο με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας αλλά και με το γονιδιακό μας χάρτη...

Μάστιγα του σύγχρονου τρόπου ζωής αποκαλούν την ανορεξία οι επιστήμονες και όχι άδικα. Ωστόσο, φαίνεται, πως η ανορεξία δεν σχετίζεται μόνο με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας αλλά και με το γονιδιακό μας χάρτη...

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν μια σειρά από γενετικές παραλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής της ανορεξίας. Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, επισήμανε πάντως ότι θα χρειαστούν και άλλες ακόμα ευρύτερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα νέα ευρήματα.

Οι ερευνητές, υπό τον δρα Χάκον Χακόναρσον, διευθυντή του Κέντρου Εφαρμοσμένης Γενετικής του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Molecular Psychiatry” (Μοριακή Ψυχιατρική), σύμφωνα με το Live Science, ευελπιστούν πάντως ότι έχουν ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός γενετικού διαγνωστικού τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από ανορεξία στο μέλλον.

Ακούγεται εντελώς παράλογο αλλά η anorexia nevrosa, όπως επιστημονικά ονομάζεται η ανορεξία δεν είναι τίποτα άλλο από τον παράλογο φόβο πολλών ανθρώπων-κυρίως γυναικών-ότι θα παχύνουν με το παραμικρό και έτσι βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης δίαιτας. Περίπου μια στις 100 γυναίκες πάσχει από αυτή την ασθένεια, η οποία πλήττει δεκαπλάσιες γυναίκες σε σχέση με άνδρες και συχνά εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την εφηβεία.

Μελέτες που έχουν ήδη γίνει σε διδύμους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνουν ότι πιθανότατα η ανορεξία είναι άκρως κληρονομική και ότι τα γονίδια ευθύνονται σε ποσοστό πάνω από 50% για αυτήν. Μέχρι τώρα ελάχιστα γονίδια είχαν συσχετιστεί με την ανορεξία, αλλά η νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στο γενετικό υπόβαθρό της.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γενετικό κώδικα περίπου 1.000 ατόμων με ανορεξία, μέσης ηλικίας 27 ετών, και το σύγκριναν με το DNA 3.700 παιδιών με μέση ηλικία 13 ετών, που δεν είχαν ανορεξία. Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες εντόπισαν μερικά σημεία στο γονιδίωμα (μονο-νουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς)) που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ανορεξία. Η νέα μελέτη επίσης επιβεβαίωσε ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το OPRD1, που είχε εντοπιστεί από προηγούμενη έρευνα, όντως σχετίζεται με την εμφάνιση της διατροφικής διαταραχής.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη που ανοίγει διάπλατα δρόμους στον τομέα της έρευνας και που καταρρίπτει πολλούς μύθους που περιβάλλουν μέχρι σήμερα την ανορεξία. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες ήδη έχουν πάρει το δρόμο τους και οι επιστήμονες αναμένεται σύντομα να ανακοινώσουν νέα στοιχεία.