Ασχετες απορίες...περίεργες πληροφορίες

asxetes-aporiesperierges-plirofories

ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο χρόνο ζωής έχει μία …βλεφαρίδα; Ο μέσος όρος υπολογίζεται περίπου στους πέντε μήνες.

Και αυτή η πληροφορία μας οδηγεί (μη ρωτήστε γιατί) στις …καμήλες, οι οποίες έχουν τρία βλέφαρα για να προστατεύουν τον εαυτό τους όταν πετάγεται άμμος. Τόσα έχουν και οι πάπιες, ενώ οι μέλισσες έχουν ένα είδος μαλλιών στα μάτια τους, αλλά όχι βλεφαρίδες.

Συνεχίζοντας με τις άχρηστες πληροφορίες για τα ζώα και μάτια τους, οι κουκουβάγιες είναι ένα από τα μόνα πουλιά που μπορούν να δουν το μπλε χρώμα, ενώ τα δελφίνια κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό.

Οι χαμαιλέοντες πάλι ανήκουν στις κατηγορίες των ζώων που έχουν επίσης πολύ ασυνήθιστα μάτια. Τα βλέφαρά τους συγχωνεύονται και καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το βολβό του ματιού, εκτός από μια μικρή τρύπα για να μπορούν να βλέπουν.

Κάθε μάτι μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από το άλλο και έτσι ο χαμαιλέοντας μπορεί να ανιχνεύσει για θήραμα και πιθανές απειλές ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο χαμαιλέοντας έχει ένα πλήρες πεδίο 360 μοιρών όρασης. Η όρασή του είναι τόσο έντονη μάλιστα, που μπορεί να εντοπίσει ακόμα και τα πιο μικρά έντομα από αρκετά μέτρα μακριά. Το πιο ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι μπορεί να δει υπεριώδες φως.