Πώς μπορούμε να καταπραΰνουμε τον πονόλαιμο;

pos-mporoume-na-kataprainoume-ton-ponolaimo

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια μίας γρίπης, ενός κρυώματος ή ενδεχομένως κάποιας βλάβης στις φωνητικές χορδές.

Ανεξάρτητα βέβαια από τις αιτίες, η πρώτη σκέψη και μέριμνα του καθενός είναι με ποιόν τρόπο θα καταπραΰνει τον πονόλαιμο και σύμφωνα με το health.com υπάρχουν αρκετές επιλογές.

Αντιφλεγμονώδης αγωγή

Μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον πονόλαιμο είναι η χορήγηση μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, φάρμακα όπως η ασπιρίνη, είναι αναλγητικά σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για τη μείωση ενδεχόμενου πρηξίματος στο λαιμό, ενώ έχουν και αντιπυρετική λειτουργία.

Γαργάρες με αλατόνερο

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γαργάρες (αρκετές φορές την ημέρα) με ζεστό αλατισμένο νερό μπορεί να μειώσουν τη διόγκωση στο λαιμό και να χαλαρώσουν τη βλέννα, βοηθώντας τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα βακτήρια.

Οι γιατροί συνήθως συνιστούν να διαλύετε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν η αλμυρή γεύση είναι πολύ δυσάρεστη για σας, δοκιμάστε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα μελιού για να γλυκάνει το μίγμα ή απλά μην το καταπιείτε, αφού κάνετε τις γαργάρες.

Καραμέλες

Οι αντιβηχικές καραμέλες είναι μία ακόμα καταπραϋντική επιλογή, καθώς ενισχύουν την παραγωγή σάλιου, κρατώντας έτσι ενυδατωμένο τον λαιμό σας. Οι ειδικοί μάλιστα προτείνουν καραμέλες με μέντα ή ευκάλυπτο.

Αντιβηχικό σιρόπι

Ακόμα κι αν δεν έχετε βήχα, τα αντιβηχικά σιρόπια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του πόνου, προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση. Ωστόσο, επικοινωνήστε πρώτα με τον γιατρό σας, γιατί ορισμένα από αυτά τα σκευάσματα ενδεχομένως να σας προκαλέσουν υπνηλία.

Πολλά υγρά

Η γνωστή... μαμαδίστικη συνταγή με τα «πολλά υγρά» έχει απόλυτη βάση στην περίπτωση του πονόλαιμου. Οι ειδικοί ενισχύουν την άποψη αυτή, επιμένοντας ότι όταν διατηρείτε ενυδατωμένο το λαιμό σας, μειώνεται ο ερεθισμός ή η φλεγμονή. Θα πρέπει επίσης να πίνετε αρκετά υγρά, έτσι ώστε τα ούρα σας να έχουν ένα ανοιχτό κίτρινο η διάφανο χρώμα.

Η τακτική αυτή, κρατά τους βλεννογόνους σας ενυδατωμένους και ενισχύει τον οργανισμό σας για την καταπολέμηση των βακτηρίων και των ουσιών, όπως τα αλλεργιογόνα.

Νερό, τσάι και φρέσκοι χυμοί φρούτων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Μάλιστα το τσάι, προσφέρει άμεση, κατευναστική ανακούφιση για τον πονόλαιμο, ενώ το μαύρο και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιοξειδωτικά, που πιστεύεται ότι ενισχύουν την ανοσία του οργανισμού και αποτρέπουν τις μολύνσεις. Προσθέτοντας δε και λίγο μέλι, λαμβάνετε και τις αντιβακτηριακές ιδιότητές του.

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα είναι φάρμακο (και) για τον πονόλαιμο. Το νάτριο στο ζωμό μπορεί να έχει πραγματικά αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μάλιστα η συγκεκριμένη σούπα ενδείκνυται για τον πονόλαιμο, καθώς δεδομένου ότι η διατροφή μπορεί να είναι επίπονη και δύσκολη με πρησμένο λαιμό, λόγω της υφής της, η σούπα είναι εύκολη στην κατάποση, εξασφαλίζοντάς σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη.

Ξεκούραση

Μπορεί να μην είναι η πιο γρήγορη λύση, αλλά ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της μόλυνσης, που σας προκάλεσε τον πονόλαιμο είναι η ξεκούραση. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων του πονόλαιμου, προκαλούνται από ιούς κρυολογήματος που ευνοούνται από έναν κουρασμένο οργανισμό και ένα ανοσοποιητικό σύστημα με ελάχιστες άμυνες.

Αντιβιοτικά

Περίπου το 10% των περιπτώσεων του πονόλαιμου στους ενήλικες, προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας προκειμένου να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις και να σας χορηγηθεί η κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία.