Τελικά παχαίνει το καρπούζι;

karpouzi
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλας Δήμζας, του docdiet.gr, μας λύνει την απορία, για να απολαμβάνουμε το δροσερό μας καρπούζι όπως πρέπει.

Παχαίνει το καρπούζι; Πόσες θερμίδες έχει; Μπορώ να τρώω όλη μέρα και να μην πάρω βάρος; Πολλές οι ερωτήσεις που αποτελούν σημαντικό προβληματισμό για τους λάτρεις του δροσερού φρούτου, του βασιλιά του καλοκαιριού. Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση «Μπορώ να φάω ένα ολόκληρο καρπούζι στην καθισιά», κάτι που απέχει δραματικά πολύ από μια μερίδα φρούτου και μια μερίδα καρπουζιού. Τι πραγματικά ισχύει όμως; Το καρπούζι παχαίνει τελικά;

Η διατροφική του αξία

1 μεγάλη φέτα καρπούζι (430gr με την φλούδα)
Νερό395g
Ενέργεια130kcal
Υδατάνθρακες32.6g
Φυτικές ίνες1.73g
Ασβέστιο30.2mg
Σίδηρος1.04mg
Μαγνήσιο43.2mg
Φώσφορος47.5mg
Κάλιο484mg
Σελήνιο1.73μg
Βιταμίνη C35mg
Λυκοπένιο19600μg
Β- Καροτένιο1310μg
Νιασίνη (Βιταμίνη Β3)0.769mg

Πηγή:USDA

 Καρπούζι και λυκοπένιο
Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι 1 μεγάλη φέτα καρπούζι, μαζί με την φλούδα περιέχει 19600μg λυκοπενίου. Επιπλέον, συγκριτικά, μια μεγάλη ντομάτα (182g ώριμη και ωμή), η οποία φημίζεται για την περιεκτικότητα της σε λυκοπένιο, έχει 4680μg λυκοπενίου. Επίσης, άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο είναι η παπάγια και το γκρέιπφρουτ. Το λυκοπένιο σύμφωνα με μελέτες εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Φαίνεται να δρα προληπτικά αλλά και θεραπευτικά σε νόσους του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση λυκοπενίου σχετίζεται και με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμη, ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, αθηροσκλήρωση, υπέρταση, φαίνεται να επωφελούνται από την πρόσληψη λυκοπενίου μέσω της διατροφής τους.

Παχαίνει το καρπούζι: Καρπούζι και θερμίδες
Έχει το καρπούζι πολλές θερμίδες; Παχαίνει τελικά; Σίγουρα η απάντηση εξαρτάται και από την ποσότητα που θα φάει κάποιος. Όπως φαίνεται και παραπάνω μια μεγάλη φέτα με την φλούδα, ζυγίζει περίπου 430g. Αυτή η μεγάλη φέτα λοιπόν, έχει 130 θερμίδες. Δυστυχώς (και ευτυχώς ταυτόχρονα) η φήμη πως το καρπούζι παχαίνει είναι λανθασμένη. Δυστυχώς γιατί είναι ένας ακόμη διατροφικός μύθος που κυκλοφορεί συχνά κι ευτυχώς γιατί όσοι το απέφευγαν από φόβο μήπως αυξηθεί το σωματικό τους βάρος, μπορούν να αναθεωρήσουν. Βέβαια, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην ποσότητα! Όσοι λοιπόν ανήκουν στην κατηγορία «μπορώ να φάω ένα ολόκληρο καρπούζι στην καθισιά» ίσως να το ξανασκεφτούν. Σκεφτείτε ότι ένα μέτριο σε μέγεθος καρπούζι 5kg αποδίδει περίπου 1500 θερμίδες.

Πόσο καρπούζι μπορώ να φάω όταν κάνω δίαιτα;
Αυτή λοιπόν είναι μια ωραία ευκαιρία για συζήτηση με τον διατροφολόγο σας. Πόσα φρούτα σας έχει στο πρόγραμμα; Εάν, για παράδειγμα, στο πρόγραμμα σας έχετε 2 φρούτα, μπορείτε να φάτε 2 μεγάλες φέτες καρπούζι. Και αν δεν σας φτάνει, βραδινό με συνοδεία κάποιου τυριού αποτελεί επίσης μια εύκολη και ελαφριά βραδινή επιλογή.

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr