Ποιες τροφές θα ωφελήσουν την υγεία σας τον Σεπτέμβριο

suka-stafulia
ΤΡΙΤΗ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η εποχή έχει πολλά να προσφέρει, φέρνει χρώμα στο πιάτο και είναι μια καλή εποχή να αρπάξουμε ό,τι μας προσφέρει απλόχερα η Φύση, για να ξεκινήσουμε τη νέα σεζόν με καλή διάθεση και ενέργεια.

Ντομάτα
Η βασίλισσα του λυκοπενίου, η ντομάτα, παραμένει στην εποχή της δίνοντας μας την ευκαιρία να συνεχίσουμε τις χωριάτικες και να απολαμβάνουμε το υπέροχο αυτό αντιοξειδωτικό που δρα προληπτικά στην αθηροσκλήρωση, στη μείωση της LDL χοληστερόλης, προωθώντας την καρδιαγγειακή υγεία. Ακόμη, συμβάλλει στην προστασία από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου, ενώ έχει και αντικαρκινική δράση όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Σημειώστε ότι οι ώριμες ντομάτες έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με τις άγουρες και οι μαγειρεμένες μεγαλύτερη από τις ωμές.

Σταφύλια
Ποιος δεν περιμένει αυτή την εποχή για να απολαύσει ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του χρόνου, που έχουμε τόσο λίγο χρόνο στη διάθεσή μας για να το ευχαριστηθούμε; Τα σταφύλια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και μας προστατεύουν από τη γήρανση του οργανισμού μέσα κι έξω, ενώ μας παρέχουν βιταμίνες Α, Β, C που χρειαζόμαστε για γερό ανοσοποιητικό, καλή όραση, νευρικό σύστημα. Στον φλοιό του σταφυλιού συναντάμε επίσης τη ρεσβερατρόλη, ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό με προστατευτική δράση. Δοκιμάστε τα σκέτα, σε σαλάτα, στο γιαούρτι, στη φρουτοσαλάτα, αλλά και στην πρωινή σας βρώμη.

Σύκα
Πολλοί τα φοβούνται λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας σε σάκχαρα, αλλά στην πραγματικότητα οι φυτικές τους ίνες εξισορροπούν την κατάσταση και παραμένουν ένα ιδιαιτέρως θρεπτικό φρούτο. Είναι και αυτά πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Ε, C και Κ, ενώ αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες στα 100 γραμμάρια (2 μέτρια σύκα). Προσθέστε στη «συνταγή» και τις διαλυτές φυτικές τους ίνες, την πρωτεΐνη, το ασβέστιο και τον σίδηρό τους κι έχετε το τέλειο φθινοπωρινό σνακ. Μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο, να τα προσθέσετε στα γλυκά σας, στη σαλάτα, στο πρωινό και να νικήσετε με φυσικό τρόπο το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.  

Παντζάρια
Το παντζάρι αποτελεί καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος, ενώ περιέχει και πλήθος αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις επιδόσεις και εμποδίζει την εμφάνιση άνοιας. Προσοχή, μόνο σε περιπτώσεις ανθρώπων που εμφανίζουν εύκολα πέτρες στα νεφρά, να το καταναλώνουν σε μικρές ποσότητες καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας οξαλικού ασβεστίου.

Πράσα
Τα πράσα είναι μια από τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρεβιοτικά, δηλαδή τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου, συμβάλλοντας σε ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου. Κι όταν υπάρχει ισορροπία εκεί, ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού, η διάθεση και η υγεία συνολικά.  Είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, σίδηρο, βιταμίνη Β6, ασβέστιο και μαγνήσιο και αποτελούν καλό αντικαταστάτη του κρεμμυδιού σε stir-fry πιάτα, σούπες και ζωμούς. Έρευνες το συσχετίζουν με την καλή υγεία της καρδιάς, ενώ φαίνεται πως προστατεύει από κάποια είδη καρκίνου, όπως του εντέρου και του μαστού, χάρη στην κερκετίνη του και σε άλλες ουσίες του που αναστέλλουν τους καρκινικούς όγκους. Ακόμη, αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, είναι πλούσια σε κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη ρύθμιση της ροής του αίματος.

Μπάμιες
Το φαγητό-τραύμα για πολλούς στην παιδική ηλικία είναι ώρα να πάρει άλλη διάσταση. Αν είναι η γλιτσερή του υφή που σας απωθεί, μπορείτε να την ξεφορτωθείτε αν τις ψήσετε στο φούρνο ή αν τις μουλιάσετε σε ξίδι –σημειώστε, όμως, ότι έχει κι αυτή σημαντικά οφέλη. Γιατί να τα κάνετε όλα αυτά; Γιατί οι μπάμιες σας χαρίζουν φυτικές ίνες, φυτικές προέλευσης πρωτεΐνης, έχουν καλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και ακόμη καλύτερη σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, ενώ περιέχουν και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο. Σημειώστε ότι ωφελούν στη δυσκοιλιότητα και τη χοληστερίνη, βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο επιπέδων σακχάρου και συμβάλλουν στην αυξημένη παραγωγή προαντιφλεγμονωδών παραγόντων και ενζύμων, προστατεύοντας μας από νευροεκφυλιστικές παθήσεις.