Αυτές οι τροφές ανεβάζουν την τεστοστερόνη

tzintzer
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Μήπως η τεστοστερόνη σας έχει πέσει χαμηλά; Οι παρακάτω τροφές μπορούν να βοηθήσουν.

Η τεστοστερόνη, ως γνωστόν, είναι η πιο βασική ανδρική ορμόνη που παίζει ρόλο στη γονιμότητα, τη σεξουαλική λειτουργία, την υγεία των οστών και τη μυϊκή μάζα. Με το πέρασμα των χρόνων μειώνεται περίπου 1 με 2%, ενώ κάποιες παθήσεις, συνήθειες και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητά της στον οργανισμό.

Ο πιο εύκολος τρόπος να την ανεβάσετε είναι μέσω των καθημερινών επιλογών σας. Η αποφυγή επεξεργασμένων τροφών πλούσιων σε τρανς λιπαρά, η αποφυγή τροφών σε κονσέρβα όπου το BPA μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες, η αποφυγή του αλκοόλ, η μείωση του βάρους σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, η τακτική άσκηση, η άσκηση με βάρη, ο επαρκής ύπνος, η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν, ενώ συμβουλευόμαστε και πάντα τον γιατρό μας.

Μαζί με τα παραπάνω, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, με κάποιες τροφές να βοηθούν την κατάσταση, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγής της. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να δοκιμάσετε:

 Τζίντζερ
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο για μαγειρικούς, όσο και για ιατρικούς λόγους, με τις έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει τη γονιμότητα στους άντρες και την υγεία του σπέρματος. Στο πλαίσιο έρευνας, το συμπλήρωμα τζίντζερ για 3 μήνες αύξησε την τεστοστερόνη κατά 17,7% σε μια ομάδα 75 συμμετεχόντων με θέματα γονιμότητας.

Στρείδια
Τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από οποιαδήποτε άλλη τροφή, ο οποίος είναι σημαντικός για την υγεία του σπέρματος και την αναπαραγωγική λειτουργία. Σε περιπτώσεις σημαντικής έλλειψης σιδήρου, το σώμα δεν παράγει επαρκή τεστοστερόνη, ενώ μπορεί να υπάρξει ανικανότητα. Ψευδάργυρο θα βρείτε και σε άλλες τροφές όπως άλλα θαλασσινά, πουλερικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς. Προσοχή! Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός ανταγωνίζονται για απορρόφηση, γι’ αυτό είναι σημαντικό αν παίρνετε συμπληρώματα, να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση κάποιου από τα δύο.

Ρόδι
Τα ρόδια, σύμφωνα με έρευνες, αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες, έχοντας σημειώσει κατά μέσο όσο 24% αύξηση, με βελτίωση και στη διάθεση, αλλά και στην αρτηριακή πίεση.

Ενισχυμένο φυτικό γάλα
Τα ενισχυμένα φυτικά γάλατα αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης D, ενός σημαντικού θρεπτικού συστατικού που παίζει κι αυτό το ρόλο του στα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να πούμε ότι στο πλαίσιο μελέτης, η δόση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις συνιστώμενες 400 μονάδες, γι’ αυτό συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις, αν πρόκειται να πάρετε συμπλήρωμα. Η έκθεση στον ήλιο για 20 λεπτά καθημερινά είναι ο καλύτερος τρόπος για να τη συνθέσει ο οργανισμός σας, ενώ ενισχυμένα φυτικά γάλατα που εμπιστεύεστε μπορούν να βοηθήσουν.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Σπανάκι, σέσκουλο, λαχανίδα είναι μερικά μόνο από τα λαχανικά που πρέπει να έχετε σε ποικιλία και ποσότητα στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που συμβάλλει στην αύξηση παραγωγής τεστοστερόνης. Άλλες καλές πηγές μαγνησίου είναι τα φασόλια, οι φακές, η ολική άλεση, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια
Οι πλούσιες σε ωμέγα-3 τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, εκτός από ωφέλιμες στην καρδιαγγειακή υγεία, φαίνεται πως βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος και τα επίπεδα τεστοστερόνης, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ. Τα καλύτερα ψάρια που μπορείτε να επιλέξετε σε αυτή την περίπτωση είναι σολομός, σαρδέλες, πέστροφα, σουμπρί, ρέγγα.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Το σήμα κατατεθέν της Μεσογειακής Διατροφής, πλούσιο σε βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λιπαρά, εκτός από μείωση του κινδύνου ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο, μπορεί να βελτιώσει την αναπαραγωγική υγεία των αντρών και σύμφωνα με έρευνες να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε υγιείς άντρες. Με την κατανάλωσή του, επίσης, οι συμμετέχοντες σε έρευνα παρουσίασαν αύξηση στην ωχρινοτρόπο ορμόνη που διεγείρει τα κύτταρα για την παραγωγή τεστοστερόνης.

Κρεμμύδια
Από τη μία κάνουν χαρίζουν νοστιμιά στο φαγητό και από την άλλη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, παρουσιάζοντας πολλά οφέλη για την υγεία και τη σιλουέτα. Στο πλαίσιο μελέτης φάνηκε μάλιστα ότι μπορούν να αυξήσουν τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε ποντίκια –αν και η επίδραση στους ανθρώπους χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Πηγή
medicalnewstoday.com