Μεταμόσχευση μαλλιών: Ξεδιαλύνουμε τους πιο συχνούς μύθους

antras-mallia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Οι εντυπωσιακές εξελίξεις στη μεταμόσχευση μαλλιών την έχουν αναδείξει ως μία περιζήτητη θεραπεία, με ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης και 100% φυσικό αποτέλεσμα.

Σήμερα η μεταμόσχευση μαλλιών έχει εξελιχθεί σε επίπεδο τεχνικής, ώστε να απευθύνεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για την αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλής, αλλά και για σημαντικές περιοχές τριχοφυΐας του προσώπου, όπως τα γένια και τα φρύδια. Το δείχνει η καθημερινότητα των γιατρών που ασχολούνται με τη μέθοδο, το αποδεικνύουν και οι αριθμοί: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του «Allied Market Research», ο σύνθετος ρυθμός ανάπτυξης για τις θεραπείες μεταμόσχευσης μαλλιών το διάστημα 2022-2031 αναμένεται να ξεπεράσει το 20%! 

Τι έχει αλλάξει με την εφαρμογή της FUE
Ουσιαστικά, η πλέον σύγχρονη μέθοδος FUE (Follicular Unit Extraction) έχει αλλάξει τα πάντα στη μεταμόσχευση μαλλιών, καθώς εξασφαλίζει ένα πυκνό και φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς πόνο, σημάδια και ουλές, σε αντίθεση με την παλαιότερη μέθοδο Strip. Μάλιστα, η FUE εφαρμόζεται για την αποκατάσταση ουλών που έχει αφήσει πίσω της η Strip ή για τη διόρθωση παλαιότερων αποτυχημένων μεταμοσχεύσεων. Επιπλέον, η FUE δίνει τη δυνατότητα πύκνωσης των γενιών σε άντρες που υποφέρουν από αλωπεκία γενείου («μπαλώματα» ανάμεσα στα γένια), ενώ μπορεί να αποκαταστήσει και την πυκνότητα των φρυδιών σε γυναίκες που παρουσιάζουν αραίωση εξαιτίας εντατικής αποτρίχωσης με τσιμπιδάκι τα προηγούμενα χρόνια. 

Μύθος: Θα φαίνεται ότι έχετε κάνει μεταμόσχευση μαλλιών
Αλήθεια: Τα μαλλιά σας θα είναι πυκνά και θα δείχνουν απόλυτα φυσικά

Όταν η μεταμόσχευση μαλλιών γίνει σε εξειδικευμένη κλινική από ομάδα που έχει μεγάλη εμπειρία και επιστημονική γνώση, το αποτέλεσμα είναι 100% φυσικό, είτε εφαρμόζεται στα μαλλιά, είτε στα γένια, είτε στα φρύδια. «Τα τελευταία χρόνια, η μέθοδος FUE έχει αλλάξει τον τρόπο που γίνεται η μεταμόσχευση μαλλιών αλλά και το αποτέλεσμά της. Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι ότι επιτρέπει την αποκατάσταση του τριχωτού χωρίς πόνο, μόνιμα σημάδια ή ουλές στη δότρια χώρα, όπως συνέβαινε με την παλαιότερη τεχνική FUT ή Strip. Όλη η τεχνική της FUE εφαρμόζεται με μικροσκοπικά εργαλεία, μεταξύ αυτών το Implanter Pen που μας επιτρέπει να τοποθετούμε τα τριχοθυλάκια πολύ κοντά μεταξύ τους επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή πυκνότητα. Τα τριχοθυλάκια τοποθετούνται ένα-ένα στις περιοχές της αραίωσης, στο κατάλληλο βάθος και με την κατάλληλη φορά, ώστε η έκφυσή τους να φέρει ένα απολύτως φυσικό αποτέλεσμα. Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό της FUE είναι ότι επιτρέπει την εφαρμογή ακόμη και μιας ακούρευτης συνεδρίας (Unshaven FUE), όπου η μεταμόσχευση πραγματοποιείται χωρίς να ξυριστεί το κεφάλι, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστο αποτέλεσμα αλλά και τη διακριτικότητα που πιθανόν επιθυμεί ο ασθενής.

Όσο για το αποτέλεσμα, κατά την FUE εφαρμόζονται τεχνικές που εξασφαλίζουν απόλυτη φυσικότητα. Οι ειδικοί φροντίζουν, δηλαδή, ώστε τα μεμονωμένα τριχοθυλάκια να εμφυτεύονται με τρόπο που να μιμούνται τη φυσική τριχοφυΐα. Για παράδειγμα, στη μετωπιαία γραμμή τριχοφυΐας τοποθετούνται κυρίως μονότριχα τριχοθυλάκια για αέρινο look και τα εμφυτεύουμε σε γραμμή ζιγκ ζαγκ αντιγράφοντας τον φυσικό τρόπο έκφυσης των μαλλιών. Τα πολύτριχα τριχοθυλάκια αντιθέτως, εμφυτεύονται στην κορυφή του κεφαλιού για να επιτύχουμε την επιθυμητή εικόνα πύκνωσης. Το αποτέλεσμα είναι τόσο φυσικό που μπορείτε να βρέξετε τα μαλλιά σας, να βάλετε τζελ, να τα κουρέψετε όπως θέλετε και να μην καταλαβαίνει κανείς ότι έχετε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών» εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός και Επιστημονικός Διευθυντής της Advanced Hair Clinics

Μύθος: Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι επώδυνη και απαιτεί μεγάλο χρόνο ανάρρωσης 
Αλήθεια: Η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού

Η τεχνική FUE συνεπάγεται ανώδυνη εφαρμογή της θεραπείας με ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης. «Η FUE εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία και άρα είναι ανώδυνη ενώ πρόκειται για μία μέθοδο που μειώνει σημαντικά, έως και εκμηδενίζει, την αιμορραγία, το οίδημα και τον μετεγχειρητικό πόνο», εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής. Μετά την επέμβαση, ενδεχομένως να υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος για λίγα 24ωρα, ο οποίος υποχωρεί με απλά παυσίπονα ενώ μετά την πρώτη εβδομάδα θα μπορείτε να επιστρέψετε πλήρως στις δραστηριότητές σας. 

Μύθος: Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν έχει αποτέλεσμα διαρκείας
Αλήθεια: Τα αποτελέσματα είναι ουσιαστικά μόνιμα

Τα μεταμοσχευμένα μαλλιά είναι δικά σας, φυσικά μαλλιά. Θα περάσουν όπως κάθε τρίχα στο κεφάλι σας τις φάσεις ανάπτυξης και ανάπαυσης, γεγονός που σημαίνει ότι αναπτύσσονται και μακραίνουν φυσιολογικά και μπορείτε να τα φροντίζετε, να τα κουρεύετε, να τα βάφετε, να τα χτενίζετε κανονικά. «Εάν η μεταμόσχευση σχεδιαστεί και εκτελεστεί σωστά, τότε η πιθανότητα ενός επιτυχημένου και μόνιμου αποτελέσματος ξεπερνά το 95-98%. Από την πλευρά του, ο ασθενής χρειάζεται να τηρήσει τις οδηγίες που θα του δώσει ο γιατρός για τη φροντίδα των μαλλιών του», τονίζει ο Δρ. Βεκρής. «Μια από τις πιο σημαντικές οδηγίες είναι ότι η μεταμόσχευση μαλλιών πρέπει να συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή κατά της τριχόπτωσης. Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο στη φύτρωση των νέων μαλλιών, όσο και στη διατήρηση των υπαρχόντων. Έχει βρεθεί ότι οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, όπως η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP (θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες) αλλά και φαρμακευτικά σκευάσματα όπως η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη, βοηθούν σημαντικά στη συντήρηση του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης για περισσότερα χρόνια, προλαμβάνοντας τις συνέπειες της φυσικής γήρανσης των μαλλιών, φυσικών και μεταμοσχευμένων», συμπληρώνει.

Μύθος: Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μόνο για όσους έχουν φαλάκρα
Αλήθεια: Η μεταμόσχευση μαλλιών σήμερα καλύπτει πολύ περισσότερες ανάγκες

Η τεχνική FUE έχει πολλές εφαρμογές, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Δεν είναι απαραίτητο να έχει χάσει ο ασθενής τελείως τα μαλλιά του. Μπορεί απλά να έχουν αραιώσει και να επιθυμεί την επαναπύκνωσή τους ή την αποκατάσταση της τριχοφυΐας στους κροτάφους και την πρόσθια μετωπιαία γραμμή, όπου συχνά τα μαλλιά υποχωρούν. Η μεταμόσχευση μπορεί να εφαρμοστεί επίσης σε γένια και φρύδια, καθώς και για αποκατάσταση ουλών και τραυμάτων, για διόρθωση αποτυχημένων μεταμοσχεύσεων και ουλών μετά από συνεδρίες FUT ή Strip καθώς και για αποκατάσταση τριχοφυΐας στο σώμα.

Μύθος: Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι ακριβή διαδικασία «για λίγους»
Αλήθεια: Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια επένδυση για την εικόνα και την ψυχολογία σας

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία επένδυση που κάνετε για τον εαυτό σας, την ψυχολογία σας, τις διαπροσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις. Είναι μία επένδυση για να χαμογελάτε με αυτοπεποίθηση κάθε πρωί στον καθρέφτη σας. «Σε μια μεταμόσχευση μαλλιών ο χειρουργός κρατά στα χέρια του κάτι πολύτιμο και αναντικατάστατο: τα τριχοθυλάκια του ασθενούς, τα οποία έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό, δεν ξαναφυτρώνουν και δεν αναπληρώνονται εάν συμβεί κάποιο λάθος κατά την εξαγωγή, τη μεταφορά ή την εμφύτευσή τους. Γι’ αυτό και το κόστος μιας μεταμόσχευσης μαλλιών πρέπει να είναι ίσως το τελευταίο που θα σκεφτεί ο ασθενής. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να αξιολογήσει πρωτίστως είναι η εμπειρία του χειρουργού και της ομάδας του και η γνώση τους πάνω στην τεχνική FUE. Όλα αυτά του εξασφαλίζουν ότι θα απολαμβάνει το φυσικό αποτέλεσμα που επιθυμεί, χωρίς λάθη που, εκτός από πολλαπλάσια τελικά χρήματα, μπορεί να του κοστίσουν δυσεπίλυτα ή και μόνιμα προβλήματα στην εμφάνιση των μαλλιών του», σημειώνει ο Δρ. Βεκρής.