Τι λένε 3 διάσημες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού

cynthia-nixon
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Από τον μικρό μας, καθημερινό κύκλο μέχρι τους πιο διάσημους ανθρώπους στον πλανήτη, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να χτυπήσει παντού την πόρτα. Ας πάρουμε, όμως, κουράγιο από διάσημες γυναίκες που τον αντιμετώπισαν και βγήκαν νικήτριες, εμπνέοντάς μας για πρόληψη και αυτοφροντίδα.

Cynthia Nixon
Το 2006 η μία από τις πρωταγωνίστριες του Sex and the City διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σταδίου 1, αλλά με πολύ καλή πρόγνωση. «Ήξερα ότι αν προλάβεις τον καρκίνο του μαστού νωρίς, οι πιθανότητες να θεραπευτείς είναι συντριπτικά καλές. Έτσι, η στάση μου, η οποία αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό τη στάση της μητέρας μου, ήταν ότι δεν επρόκειτο για κάτι τόσο φοβερό» είχε δηλώσει η Nixon το 2008. Η μητέρα της ήταν επιζήσασα από τον καρκίνο του μαστού, ενώ το είχε εντοπίσει σε παρόμοιο πρώιμο στάδιο με εκείνο της Nixon. Δεδομένου του οικογενειακού ιστορικού της, η Nixon έκανε ετήσιες μαστογραφίες από την ηλικία των 35 ετών, γεγονός που βοήθησε στην έγκαιρη ανίχνευση. «Ο γιατρός είπε ότι ο όγκος ήταν τόσο μικρός, που δεν θα τον είχε καν παρατηρήσει, εκτός από το γεγονός ότι δεν υπήρχε στις προηγούμενες ακτινογραφίες», εξήγησε. Μετά τη διάγνωσή της, υποβλήθηκε σε έξι εβδομάδες ακτινοβολίας και σε αφαίρεση του όγκου, τις οποίες ολοκλήρωσε χωρίς να χάσει παράσταση ενός θεατρικού έργου στο οποίο συμμετείχε εκείνη την περίοδο. Δυστυχώς, το 2014, η μητέρα της Nixon πέθανε από καρκίνο του μαστού, ο οποίος είχε επιστρέψει 35 χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση. Η ηθοποιός σήμερα πασχίζει για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, συνεχίζοντας να πιστεύει ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο νικηφόρος καρκίνος εκεί έξω. «Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε τις μαστογραφίες μας».

Kylie Minogue
Η διάσημη τραγουδίστρια διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2005 έπειτα από μια αρχική λανθασμένη διάγνωση. Στην εκπομπή The Ellen DeGeneres Show, σύμφωνα με την Daily Express, η Minogue αποκάλυψε ότι αρχικά της είπαν ότι ήταν όλα ήταν καλά έπειτα από μια μαστογραφία, αλλά στη συνέχεια ανακάλυψε ένα εξόγκωμα στο στήθος εβδομάδες αργότερα, το οποίο, μετά αφαίρεσή του, αποδείχθηκε ότι ήταν καρκίνος. «Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπεία είναι το κλειδί για κάθε γυναίκα που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού», αναφέρει η ίδια. Η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία, αλλά μια από τις πιο δύσκολες πτυχές της ανάρρωσής της ήταν να αποδεχτεί ότι είναι απίθανο να αποκτήσει παιδιά. Όπως, όμως, λέει και η ίδια «Πρέπει να αποδεχτείς το πού βρίσκεσαι και να συνεχίσεις με αυτό».

Julia Lοuis-Dreyfus
Το 2017, η ηθοποιός Julia Louis-Dreyfus, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σταδίου 2. Υποβλήθηκε σε έξι κύκλους χημειοθεραπείας και έκανε διπλή μαστεκτομή, ενώ ταυτόχρονα μοιραζόταν το ταξίδι της με τους θαυμαστές της καθώς συνέβαινε. «Μία στις οκτώ γυναίκες παθαίνει καρκίνο του μαστού. Σήμερα, εγώ είμαι η μία», είχε γράψει στο Twitter τον Σεπτέμβριο του 2017. Περιγράφοντας τη στιγμή που διαγνώστηκε, η Louis-Dreyfus δήλωσε στο The New Yorker: «Είχα τρομοκρατηθεί μέχρι το κόκαλο. Αλλά δεν άφησα τον εαυτό μου -εκτός από μερικές στιγμές- να πάει σε αυτό το σκοτεινό μέρος». Περιέγραψε ακόμη τις βασανιστικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας: την αδυναμία να φάει, τους εμετούς και τη διάρροια, τις πληγές. Αρχικά δεν ήταν σίγουρη ότι ήθελε να μιλήσει ανοιχτά, αλλά το γεγονός ότι το Veep διέκοψε τα γυρίσματα για τη θεραπεία της σήμαινε ότι οι φήμες θα έβγαιναν στη φόρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Οπότε η ίδια σκέφτηκε ότι θα το αγκαλιάσει και θα του επιτεθεί και θα προσπαθήσει να το κάνει με χιούμορ. Η ηθοποιός έχει απαλλαχτεί από τον καρκίνο από το 2018.