Brotox: Η νέα τάση botox για άντρες

brotox-antras-omorfia
ΤΡΙΤΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Με πάνω από 20 εκατομμύρια views του hashtag brotox στο TikTok, είναι μια καλή στιγμή να μάθουμε όλα όσα έχει να μας πει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine για την ανερχόμενη τάση και θεραπεία που αφορά τους άντρες.

Πάνω από 400% αυξήθηκαν τα χρήματα που ξόδεψαν οι άντρες για θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης από το 2000. Κι αν το 2000 σας φαίνεται μακρινό, μόνο το 2020 σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών, εκτιμάται ότι 265.000 άντρες στις ΗΠΑ έκαναν Botox, ή Brotox όπως έχει επικρατήσει να λέγεται όταν αφορά το ανδρικό φύλο (εκ του... "bro" όπως καταλαβαίνετε). Τα παραπάνω συνοψίζονται στο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο ότι 1 στις 10 εφαρμογές Botox, μιλάμε πάντα για τις ΗΠΑ, γίνεται σε άντρες, κάνοντας τη συγκεκριμένη θεραπεία μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές του ανδρικού φύλου.

Προσθέτοντας σε αυτά τα επίσημα στοιχεία το αυξανόμενο trend του Brotox στο TikTok, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι άντρες διεκδικούν επιτέλους το μερίδιό τους στις pre-aging και τις anti-aging θεραπείες προσώπου, σπάζοντας ταμπού δεκαετιών.

 Γιατί κάνουν οι άντρες Brotox;
Ο προφανής λόγος είναι γιατί θέλουν να μειώσουν τις ρυτίδες στο πρόσωπο ή να προλάβουν την εμφάνισή τους. Δεν είναι όμως μόνο θέμα εμφάνισης. Πολλοί άντρες επιλέγουν το Brotox ως μία λύση για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε ένα απαιτητικό επαγγελματικό πεδίο, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους που μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Ένας ακόμη λόγος που συχνά οδηγεί έναν άντρα στο δερματολογικό ιατρείο είναι η ενθάρρυνση της συντρόφου του να αρχίσει να φροντίζει κι αυτός τον εαυτό του περισσότερο.

Brotox vs Botox: υπάρχει διαφορά μεταξύ τους;
Πέραν της διαφοράς του ονόματος της θεραπείας, στην ουσία το Botox και το Brotox είναι το ίδιο και το αυτό. Η θεραπεία αφορά στις ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης για τη λείανση και την πρόληψη των δυναμικών ρυτίδων έκφρασης στο μέτωπο, το μεσόφρυο και την περιοχή δίπλα από τα μάτια (πόδι της χήνας).

Όπως και οι γυναίκες, οι άντρες μπορούν να επιλέξουν full brotox, που εστιάζει στα τρία παραπάνω σημεία (μέτωπο, μεσόφρυο και πόδι της χήνας) ή baby brotox, που και πάλι εφαρμόζεται στα ίδια σημεία αλλά χρησιμοποιούνται λιγότερες μονάδες τοξίνης ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά να μην χαθεί πλήρως η κινητικότητα των μυών.

«Πέρα από τις παραπάνω βασικές ομοιότητες μεταξύ των δύο θεραπειών, το Brotox διαφέρει ως προς τις μονάδες της τοξίνης που χρησιμοποιούνται. Το αντρικό πρόσωπο έχει διαφορετικά ανατομικά χαρακτηριστικά, με μεγαλύτερη μυική μάζα στα φρύδια και το μέτωπο από τις γυναίκες. Για τον λόγο αυτόν, στους άντρες επιλέγεται συνήθως μία φόρμουλα βοτουλινικής τοξίνης με μεγαλύτερη διάρκεια και αποτελεσματικότητα ακόμη και σε πιο δυνατούς μυς», εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό ο δερματολόγος ή ο πλαστικός χειρουργός που θα κάνει την εφαρμογή να είναι εξοικειωμένος με τα χαρακτηριστικά του ανδρικού προσώπου, όπως για παράδειγμα το σχήμα των φρυδιών που στο αντρικό πρόσωπο δεν επιδιώκουμε την ανύψωση της γωνίας τους όπως στις περιπτώσεις της εφαρμογής του botox σε γυναίκες.

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς περιοχές για το Brotox;
«Οι περιοχές του full και του baby Brotox - μέτωπο, μεσόφρυο και ρυτίδες στα μάτια- ανήκουν στο top 3 των επιλογών των ανδρών. Άλλα σημεία που επιλέγουν οι άντρες για μπότοξ είναι το άνω χείλος για τις ρυτίδες του καπνιστή και τα πλαϊνά της μύτης για τη διόρθωση των λεγόμενων bunny lines, των -χαριτωμένων στις γυναίκες αλλά όχι τόσο αρρενωπών!- ρυτίδων που σχηματίζονται σε κάποιους ανθρώπους στα πλαϊνά της μύτης όταν γελάνε. Τέλος, το brotox χρησιμοποιείται για τη διόρθωση του ουλικού χαμόγελου, του λεγόμενου gummy smile, όταν δηλαδή κατά το χαμόγελο αποκαλύπτεται μεγάλο τμήμα των ούλων», απαντά η Δρ. Τσιατούρα.

Ποια είναι η «ιδανική» ηλικία για να κάνετε το πρώτο σας Brotox
Δεν υπάρχει σωστή και λάθος ηλικία για να προχωρήσει κανείς σε εφαρμογή botox. Οι άντρες που ξεκινούν νωρίς, στη δεκαετία των 30 και προτού το δέρμα «σπάσει», καθυστερούν τα σημάδια του χρόνου και την εμφάνιση των ρυτίδων. Εκείνοι που το αποφασίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία, επιτυγχάνουν μια πιο ξεκούραστη και ήρεμη όψη στο πρόσωπο, με λιγότερο εμφανείς ρυτίδες έκφρασης και γοητευτική νεανική αρρενωπότητα.