H λαγάνα στο μικροσκόπιο

lagana
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται. Τι ακριβώς είναι, όμως, αυτό το… περίεργο ψωμί και από πού μας έρχεται;

Το διαφορετικό ψωμί που μας περιμένει μια φορά το χρόνο, η λαγάνα, και αποτελεί το απόλυτο συνοδευτικό για την ταραμοσαλάτα και τη φασολάδα της Καθαράς Δευτέρας, έχει το χαρακτηριστικό ότι φτιάχνεται χωρίς προζύμι, μόνο με αλεύρι, λάδι και νερό, παραμένοντας «πλακέ» με αρκετή κόρα και λίγη ψίχα.

Το σουσάμι της μας παρέχει φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5), αλλά και βιταμίνη Ε. Στο σουσάμι συναντάμε, επίσης, πρωτεΐνη, όπως και υδατάνθρακα, χρειάζεται, όμως, προσοχή στην κατανάλωσή της, από όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους, καθώς οι θερμίδες μιας φέτας μπορεί να ξεπεράσουν τις 60.

Για την ιστορία, η ονομασίας της προέρχεται από το «λάγανον» που είναι ένα λεπτό και πλατύ είδος ψωμιού από αλεύρι και λάδι, ενώ αναφέρεται σε πολλά κείμενα της αρχαιότητας, όπως οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου βρίσκουμε και τη φράση «λαγάνα πέττετται» δηλαδή «λαγάνες γίνονται», ενώ και ο Οράτιος την αναφέρει ως «γλύκισμα των φτωχών». Η λαγάνα παρομοιάζεται, επίσης με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο.