Oil gritting: Η νέα beauty τάση του TikTok ίσως να μην είναι αυτό που νομίζατε

ladi-omorfia
ΤΡΙΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Στο TikTok όλες οι beauty influencers τρίβουν με μανία το δέρμα τους με λάδι και ισχυρίζονται ότι αφαιρεί τα μαύρα στίγματα. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Αν ο αλγόριθμος του TikTok σας έχει βγάλει σε beauty μονοπάτια, τότε σίγουρα θα έχετε δει beauty influencers από διάφορα μέρη της γης να τρίβουν το πρόσωπό τους με λάδια, δείχνοντας στο τέλος την παλάμη τους με μικρά στίγματα, για να αποδείξουν ότι αυτή η τεχνική αφαιρεί τα στίγματα και τα νεκρά κύτταρα. Η τεχνική έχει ως εξής: Εφαρμόζουν κάποιο λάδι, είτε καλλυντικό, είτε μαγειρικό (ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας) στο δέρμα τους, τρίβουν με τις άκρες των δαχτύλων τους το δέρμα τους από 5 έως 15 λεπτά κι έπειτα ξεβγάζουν. Στόχος είναι οι λιγότερο ορατοί πόροι και το πιο λείο δέρμα.

 Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα
Στα πρώτα 5 λεπτά τριψίματος με λάδι, πράγματι θα δείτε ότι στα δάχτυλά σας μένουν κάποια μικροσκοπικά στίγματα. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι σβώλοι νεκρών κυττάρων του δέρματος, τα οποία θα έβγαιναν αν τρίβατε το πρόσωπό σας με οποιοδήποτε καθαριστικό ή ακόμη και χωρίς κάποιο προϊόν, μόνο με τα χέρια σας. Παρ’ όλο που μπορεί να απομακρύνει κάποια περίσσια λιπαρότητας από το δέρμα, αυτή η διαδικασία δεν εισχωρεί αρκετά βαθιά ώστε να αφαιρέσει τα μαύρα στίγματα, ούτε αποτρέπει τη δημιουργία νεκρών κυττάρων. Κι αν, μάλιστα, χρησιμοποιήσετε κάποιο μαγειρικό λάδι όπως το ελαιόλαδο γι’ αυτή τη διαδικασία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φράξετε ακόμη περισσότερο τους πόρους, ενώ γενικά, τα ευαίσθητα δέρματα θα παρουσιάσουν σίγουρα ερυθρότητα με αυτή τη διαδικασία.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτή τη διαδικασία, η δερματολόγος Dr. Jenny Liu συστήνει να το κάνετε με κάποιο oil cleanser κι όχι μαγειρικό λάδι ή να δοκιμασετε σαλικυλικό οξύ, βήτα υδροξυ-οξέα ή τοπικά ρετινοειδή για να καθαρίσετε τους πόρους σωστά.

Σε γενικές γραμμές, το oil gritting είναι παρόμοιο με την απολέπιση. Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας, μπορεί να είναι ένας γρήγορος, εύκολος τρόπος για να αποκαλύψετε ένα πιο απαλό και λείο δέρμα. Ωστόσο, δεν μπορεί να εισχωρήσει βαθιά για ένα πιο σωστό αποτέλεσμα.