Σε πόσο καιρό μπορούμε να χάσουμε 10 κιλά; Ο ειδικός απαντά

diaita-apoleia-barous
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Ενόψει του καλοκαιριού, η ερώτηση αυτή απασχολεί πολλούς που θα ήθελαν να χάσουν περιττά κιλά σχετικά γρήγορα. Τι απαντά, όμως, ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης;

Έπειτα από μια τέτοιου είδους ερώτηση που δέχτηκε από μια κυρία, ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας εξηγεί ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, μιας και δεν υπάρχει γενικός κανόνας που να προβλέπει την απόδοση του σώματος σε βάθος χρόνου. Πέραν από τις υποσχέσεις του marketing, το σώμα μας πολλές φορές δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει, καθώς η απόδοση του επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες, με πρώτο το ίδιο μας το γονιδίωμα.

Αν βγάλουμε από την εξίσωση την ηλικία, που όντως υπάρχει μια μικρή μεταβολική μείωση όσο μεγαλώνουμε, σημαντικό ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση. Αν κάποιος παίρνει εύκολα και πολύ βάρος, τότε η διαδικασία απώλειας βάρους γίνεται αρκετά πιο δύσκολη.

 Είναι πιθανό, επίσης, μια γυναίκα να βιώνει ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το σώμα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αν συνυπάρχουν, για παράδειγμα, πολυκυστικές ωοθήκες, αντίσταση στην ινσουλίνη ή περικλιμακτηριακές εκδηλώσεις.

Πολύ μεγάλη σημασία, επίσης, έχει η ικανότητα προσαρμογής του ατόμου στο εκάστοτε πλάνο. Άλλοι προσαρμόζονται πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα, άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο, κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφτεί από την αρχή, ώστε να δοθεί μια απάντηση στο πόσο χρόνο θα χαθούν τα κιλά.

Τέλος, είναι κομβικής σημασίας το κίνητρο που έχει ο καθένας για αλλαγή. Όσο πιο ισχυρό, τόσο πιο μεγάλη είναι η απόδοση του σώματος.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να γίνει πρόβλεψη στο διάστημα που θα χαθούν τα κιλά, ειδικά στα πρώτα στάδια της παρακολούθησης. Ο δεύτερος και ο τρίτος μήνας είναι πολύ πιο σημαντικοί από την αρχή.

Δείτε το βίντεο του ειδικού εδώ.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge