Η Ολλανδία είναι η χώρα που δίνει μεγαλύτερη σημασία στην υγιεινή διατροφή

xorafi
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η Ολλανδία σημείωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία, ανάμεσα σε 125 χώρες του κόσμου, όσον αφορά στην διαθεσιμότητα σε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα.

Η Ολλανδία, άφησε… πίσω της χώρες όπως η Γαλλία και η Ελβετία, όσον αφορά στην πιο θρεπτική, πλούσια και υγιεινή διατροφή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία δεν κατάφεραν καν να συμπεριληφθούν στο top 20, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η Ελλάδα, βρίσκεται 13η στη λίστα.

Το Τσαντ ήρθε τελευταίο στη λίστα των 125 χωρών, πίσω από την Αιθιοπία και την Αγκόλα, στον δείκτη τροφίμων από τη διεθνή οργάνωση βοήθειας και ανάπτυξης.

Η Ολλανδία έχει δημιουργήσει μια καλή αγορά που επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν αρκετό διαθέσιμο φαγητό, ενώ οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές και σταθερές και το είδος των τροφών που καταναλώνουν οι άνθρωποι, είναι ισορροπημένο.

Η διεθνής ΜΚΟ Oxfam, κατέταξε τις χώρες σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα, την ποιότητα και το προσιτό κόστος των τροφίμων και τη διατροφική υγεία. Εξέτασε επίσης το ποσοστό των λιποβαρών παιδιών, την ποικιλία των τροφίμων και την πρόσβαση σε καθαρό νερό, καθώς και αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας, η Αυστραλία βρίσκεται στις πρώτες 12, ενώ η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο, στο Νο 8.

Οι αφρικανικές χώρες, μαζί με το Λάος (112), το Μπαγκλαντές (102), το Πακιστάν (97) και την Ινδία (97), κυριάρχησαν στις 30 χαμηλότερες στη λίστα χώρες.

Η Ολλανδία πήρε κορυφαία βαθμολογία για τις χαμηλές τιμές των τροφών και τα χαμηλά επίπεδα του διαβήτη, ενώ το Τσαντ είχε τη χειρότερη βαθμολογία για το κόστος των τροφών και τον αριθμό των λιποβαρών παιδιών (34%). Οι μόνες χώρες όπου τα τρόφιμα είναι πιο ακριβά, είναι Γουινέα και η Γκάμπια.

Δείτε τη λίστα με τις χώρες και την κατάταξή τους εδώ.