9 «μυστικά» για να κάνετε την υγιεινή διατροφή πιο ενδιαφέρουσα

saltsa-ntomata
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Μην «κολλάτε» σε συγκεκριμένες, περιορισμένες επιλογές, ακόμη κι αν αυτές είναι υγιεινές, αλλά ακολουθήστε μερικές συμβουλές και ιδέες για να κάνετε τα γεύματα και τα σνακ σας πιο ενδιαφέροντα και γευστικά.

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, είναι το βασικό συστατικό για μακροζωία και ποιότητα ζωής. Ίσως όμως μετά από λίγο καιρό να κουραστείτε να τρώτε τα ίδια και τα ίδια, όπως βαρετές σαλάτες ή ψητό κοτόπουλο με λαχανικά στον ατμό. Και τότε, η πλήξη μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα: το βλαβερό, γρήγορο και εύκολο φαγητό, αρχίζει να μοιάζει όλο και πιο ελκυστικό.
Μην «κολλάτε» σε συγκεκριμένες, περιορισμένες επιλογές, ακόμη κι αν αυτές είναι υγιεινές. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και ιδέες για να κάνετε τα γεύματα και τα σνακ σας πιο ενδιαφέροντα και γευστικά.

Πειραματιστείτε με νέα, εξωτικά μπαχαρικά και φρέσκα βότανα

Αντί να χρησιμοποιείτε συνεχώς τα ίδια, γνωστά καρυκεύματα, εμπλουτίστε το άρωμα και τη γεύση των φαγητών σας με μερικά νέα, λιγότερο κοινά μπαχαρικά και βότανα. Το κάρυ σε σκόνη, προσθέτει «βάθος» και γεύση στα ψητά λαχανικά, τις σούπες και τα βραστά, ενώ πολλά βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαρινάδες για κρέατα και ψάρια, να προστεθούν σε σούπες και ψητά ή σε λαχανικά σοταρισμένα και να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσες.
Ο γλυκάνισος μπορεί να συνδυαστεί με την κανέλα, το τριμμένο τζίντζερ και τα κρεμμυδάκια για ένα νοστιμότατο κοτόπουλο.

Δοκιμάστε το τόφου

Το τόφου είναι ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας και κατασκευάζεται παρόμοια με το τυρί. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Άπω Ανατολής και σε ανθρώπους που ακολουθούν τη χορτοφαγία.
Αντί να καλύπτετε τις ανάγκες σας για πρωτεΐνες συνεχώς τρώγοντας κρέας ή ψάρι, μπορείτε να επιλέγετε και το τόφου. Tο ίδιο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση, αλλά παίρνει τη γεύση της τροφής με την οποία μαγειρεύεται.
Μπορείτε να συμπεριλάβετε το πιο σκληρό σε διάφορα πιάτα, σε φαγητά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα και σε σούπες, αντί για κρέας ή αυγά. Το μαλακό τόφου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο πολλών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Υπέροχες σάλτσες

Πειραματιστείτε πέρα από τα συνηθισμένα και φυσικά πέρα από τις έτοιμες σάλτσες του εμπορίου. Δοκιμάστε να φτιάξετε σάλτσες με μπρόκολο και ψητά λαχανικά, με φιλέτο ψαριού και με άλλα εμπνευσμένα υλικά και συνοδέψτε με αυτές ζυμαρικά ολικής άλεσης, ψητό κοτόπουλο ή ψάρι.

Δημιουργήστε τα δικά σας dressings και μαρινάδες

Μπορείτε να νοστιμίσετε τις «βαρετές» σαλάτες σας, τα πιάτα λαχανικών και τα κρέατα, φτιάχνοντας τα δικά σας dressings και μαρινάδες από το μηδέν. Αναμείξτε ελαιόλαδο, ξύδι, χυμό λεμονιού ή χυμό lime ή μουστάρδα, μαζί με τα αγαπημένα σας βότανα και μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Ανακινήστε για να γίνουν ένα μείγμα και ετοιμαστείτε να εκπλήξετε τον εαυτό σας!
Επίσης, μη χρησιμοποιείτε το ξύδι αποκλειστικά στις σάλτσες και τις σαλάτες. Πάρτε ξύδι βαλσάμικο και άλλα είδη αρωματικών ξυδιών και συνδυάστε τα με τα αγαπημένα σας τυριά, φρούτα και συνταγές με ψάρι.

Δώστε στα φαγητά σας τη γεύση των εσπεριδοειδών

Προσθέστε ξύσμα από λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, στα ψητά κρέατα και ψάρια, στις σάλτσες, τις μαρινάδες, τα επιδόρπια, τα ψητά αρτοποιήματα, τα smoothies και το γιαούρτι. Θα ενισχύσετε πραγματικά τη γεύση τους και θα τους δώσετε αυτό το «κάτι» που τους έλειπε.

Δημιουργήστε πιάτα με τουρσί

Συνδυάστε τα λαχανικά τουρσί με τα αγαπημένα σας πιάτα, για να «απογειώσετε» τη γεύση τους χωρίς να προσθέσετε ένα σωρό θερμίδες. Φτιάξτε μόνοι σας τα τουρσί λαχανικά σας ή αγοράστε τα για πιο γρήγορα και προσθέστε τα σε σαλάτες, σάντουιτς και πίτες.

«Αγκαλιάστε» το umami

Για όσους δεν γνωρίζουν την ...πέμπτη γεύση, το umami αφήνει μία αίσθηση αλμυρού και «κρέατος» (ή καλύτερα καπνιστού) και η αλήθεια είναι ότι το συναντάμε συχνά στο καθημερινό μας διατροφολόγιο, είτε ξέρουμε να το αναγνωρίσουμε είτε όχι.
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα σοταρισμένα μανιτάρια, είναι ιδιαίτερα νόστιμα και θρεπτικά και προσδίδουν μια «umami» γεύση στα πιάτα μας, πιο χαρακτηριστική από αυτή που δίνουν τα κρέατα και τα τυριά και μάλιστα για πολύ λιγότερες θερμίδες.