Noμίζετε ότι η πίτσα καταστρέφει τη δίαιτά σας και την υγιεινή διατροφή; Ξανασκεφτείτε το!

pitsa
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Αν και οι περισσότεροι θεωρούν την πίτσα ως μια παχυντική επιλογή, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα.

Προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά και να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής; Πιστεύετε ότι η πίτσα είναι μια απαγορευμένη απόλαυση; Σκεφτείτε ξανά! Αν και οι περισσότεροι θεωρούν την πίτσα ως μια παχυντική επιλογή, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα. Εάν την φτιάξετε ή και την παραγγείλετε με το σωστό τρόπο, η πίτσα μπορεί να είναι ένα πολύ θρεπτικό, νόστιμο και με λίγες θερμίδες γεύμα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε…

Όταν φτιάχνετε εσείς πίτσα

• Ξεκινήστε έξυπνα, φτιάχνοντας τη ζύμη από αλεύρι ολικής άλεσης. Η ζύμη από τέτοιοιο αλεύρι, παρέχει στον οργανισμό μας περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά από ό,τι αυτή που φτιάχνεται από ραφιναρισμένο αλεύρι.

• Βάλτε στην πίτσα σας ένα τυρί με μειωμένα λιπαρά, αντί για τα τυριά που είναι πλήρη σε λιπαρά, ώστε να μειώσετε τις θερμίδες και το κορεσμένο λίπος.

• Φτιάξτε τη δική σας σάλτσα πίτσας, με φρέσκια ντομάτα και μη χρησιμοποιείτε πάρα πολλή ζάχαρη ή αλάτι. Οι έτοιμες σάλτσες σε κουτί ή βάζο, έχουν σίγουρα μεγάλες ποσότητες και από τα δύο αυτά συστατικά.

• Γίνετε δημιουργικοί και βάλτε φαντασία όσον αφορά στα υλικά της πίτσας. Σκεφτείτε κάτι πέρα από τα συνηθισμένα και δοκιμάστε μπουμπούκια από κουνουπίδι, αγκινάρες ή αυγά.

• Μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά. Μήλα, αχλάδια, βερίκοκα και ανανάς, θα προσθέσουν φυσική γλυκύτητα και περισσότερη γεύση στην πίτσα σας. Από λαχανικά, σας προτείνουμε ρόκα, σπανάκι, κολοκυθάκια, πιπεριές, ψητά παντζάρια κ.ά. Όσο περισσότερα λαχανικά μπορείτε να προσθέσετε, τόσο περισσότερες φυτικές ίνες και γεύση θα κερδίσετε.

• Δώστε γεύση στην πίτσα σας με πολλά φρέσκα βότανα και μπαχαρικά. Ο φρέσκος βασιλικός και η ρίγανη, δίνουν ξεχωριστό άρωμα και το κόκκινο πιπέρι, την απαραίτητη πικάντικη γεύση.

Όταν παραγγέλνετε πίτσα

• Προτιμήστε τη λεπτή ζύμη πίτσας και ρωτήστε αν υπάρχει ζύμη από αλεύρι ολικής αλέσεως. Μια πίτσα με λεπτή ζύμη, έχει λιγότερες θερμίδες και εξασφαλίζει ότι το πιάτο σας είναι ισορροπημένο ως προς τις ομάδες τροφίμων.
Επίσης, με τη ζύμη ολικής αλέσεως, θα προσλάβετε ευεργετικές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία καθώς και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απώλεια βάρους, καθώς μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις για μεγαλύτερο διάστημα.

• Ζητήστε να σας μειώσουν την ποσότητα του τυριού κατά το ήμισυ. Επειδή αποκλείεται στην πιτσαρία να βρείτε τυρί με μειωμένα λιπαρά, μπορείτε απλά να φάτε λιγότερο. Μια πίτσα με τη μισή ποσότητα τυριού, θα εξακολουθεί να είναι νόστιμη και λαχταριστή, αλλά θα έχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες.

• Προτιμήστε τις επιλογές με τα λαχανικά, αντί για εκείνες με τα πολλά αλλαντικά. Τα λαχανικά έχουν πολύ λίγες θερμίδες, σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και νερό. Και το καλύτερο, προσθέτουν γεύση στην πίτσα σας πέρα από το τυρί και τα άλλα υλικά.

• Προτιμήστε άπαχη πρωτεΐνη ή παραλείψτε το κρέας και τα αλλαντικά εντελώς. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές πρωτεΐνης στην πίτσα, περιλαμβάνουν τα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, λουκάνικα, πεπερόνι, μπέικον, ζαμπόν κ.ά. Αποφύγετε αυτές τις θερμίδες βόμβες και επιλέξτε στήθος κοτόπουλου, λουκάνικο κοτόπουλου ή άπαχο ζαμπόν ή ακόμη καλύτερα, παραλείψετε εντελώς το κρέας και πάρτε μια πίτσα… μεσογειακή.

• Ρωτήστε αν η ζύμη της πίτσα αλείφεται με λάδι ή βούτυρο και ζητήστε να παραληφθεί αυτό το βήμα για να γλιτώσετε από πολλές θερμίδες. Για να προσθέσετε γεύση, μπορείτε να ζητήσετε να αλείψουν τη ζύμη με σκελίδες σκόρδου πριν από το ψήσιμο.

• Παραγγείλετε την πίτσα σας με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Η κόκκινη σάλτσα από φρέσκια ντομάτα είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και θερμίδες και είναι γεμάτη από λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

• Να είστε εγκρατείς στις ποσότητες. Επιτρέψετε στον εαυτό σας να φάει μόνο μερικά κομμάτια και συμπληρώστε με μια ελαφριά σαλάτα. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό ή κάποιο άλλο χωρίς θερμίδες ποτό για να χορτάσετε πιο γρήγορα.