10 οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος

burger-no-meat

unhealthy food

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

To να τρώμε «πράσινα» δεν είναι μόνο καλό για το περιβάλλον. Η μειωμένη κατανάλωση κρέατος, ωφελεί και τον οργανισμό μας, συμβάλλοντας στην καλύτερη υγεία μας.

Ο μέσος άνθρωπος που θα επιλέξει μια μειωμένη σε κρέας ή χορτοφαγική διατροφή, θα χάσει βάρος, θα βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του, θα μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και θα είναι συνολικά πιο υγιής.
Ακολουθούν 10 λόγοι γιατί ένα πρόγραμμα διατροφής με ελάχιστο κρέας, μπορεί να ωφελήσει την υγεία και το σώμα μας.

Μπορείτε να χάσετε βάρος

Μια μεγάλη, πενταετής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Academy of Nutrition and Dietetics το 2013, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας έχουν χαμηλότερη μέση τιμή Δείκτη Μάζας Σώματος από τους κρεατοφάγους και ότι οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας από ό,τι όσοι τρώνε κρέας (9,4% έναντι 33,3%).
Επίσης, μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε το 2013 στο The Obesity Society's, διαπίστωσε ότι τα υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα, μετά από μια χορτοφαγική διατροφή, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνα που κατανάλωναν κρέας, ακόμη και αν οι δύο ομάδες προσλάμβαναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Θα βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση κορεσμένων λιπών, τα οποία προέρχονται κυρίως από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, αυξάνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα μας και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Ο περιορισμός του κρέατος, αυτόματα μειώνει την ποσότητα του κορεσμένου λίπους στη διατροφή μας και άρα την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.

Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή μας πίεση

Οι χορτοφάγοι έχουν πιο σπάνια υπέρταση από τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό Public Health Nutrition. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό οφείλεται στο χαμηλότερο μέσο όρο βάρος τους και στην υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Μια μελέτη του Αμερικανικού Οργανισμού Διαβήτη, διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν μια χορτοφαγική διατροφή, είχαν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου, που συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιακή νόσο.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι απέφευγαν το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών, έτειναν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, σάκχαρο του αίματος και τριγλυκερίδια, καθώς και λεπτότερη μέση, από εκείνα που κατανάλωναν τακτικά αυτές τις τροφές.

Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου

Το 2002, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Loma Linda στη νότια Καλιφόρνια, ξεκίνησε μια μελέτη διάρκειας 10 ετών όπου συμμετείχαν άτομα που δεν έτρωγαν κρέας. Η έρευνα διαπίστωσε την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη χορτοφαγική διατροφή και το μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης όλων των τύπων καρκίνου. Ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι χορτοφάγοι εμφάνισαν λιγότερες περιπτώσεις γαστρεντερικού καρκίνου και ότι οι χορτοφαγικές γυναίκες εμφάνισαν λιγότερους «γυναικείους» τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού.

Θα σας πηγαίνουν καλύτερα τα… ρούχα σας

Το να τρώμε περισσότερα λαχανικά και όσπρια σημαίνει αύξηση των φυτικών ινών και περισσότερες φυτικές ίνες σημαίνει λιγότερη δυσκοιλιότητα και βελτίωση της διαδικασίας της πέψης. Δε χρειάζεται να λαμβάνουμε πεπτικά βοηθήματα για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μια χορτοφαγική δίαιτα μπορεί σίγουρα να βοηθήσει.
Όταν το πεπτικό σύστημα λειτουργεί σωστά και δεν νιώθουμε πρησμένοι, θα αισθανόμαστε πιο λεπτοί, θα έχουμε ενέργεια και καλύτερη διάθεση.

Λαμπερή επιδερμίδα

Η χορτοφαγία είναι μια από τις καλύτερες δίαιτες για το δέρμα μας. Το να τρώμε περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μας εφοδιάζει με αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν ρυτίδες, καφέ κηλίδες και άλλα σημάδια γήρανσης.

Μπορεί να έχετε καλύτερη… μυρωδιά

Μια διατροφή χωρίς κρέας, μπορεί να κάνει πιο ευχάριστη τη μυρωδιά που αναδύουμε προς το αντίθετο φύλο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Chemical Senses. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες άνδρες, ακολουθούσαν διατροφή με κρέας, είτε χωρίς κρέας, για δύο εβδομάδες και είχαν επιθέματα κάτω από τις μασχάλες τους για τη συγκέντρωση της μυρωδιάς του σώματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών από το φαγητό.

Στη συνέχεια, γυναίκες αξιολόγησαν τα δείγματα των οσμών με κριτήριο την ευχαρίστηση, την ελκυστικότητα, την αρρενωπότητα και την ένταση. Στη συνέχεια, οι άνδρες άλλαξαν δίαιτες και οι γυναίκες αξιολόγησαν και πάλι τα δείγματα. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, η μυρωδιά όσων ακολουθούσαν μια διατροφή χωρίς κρέας, χαρακτηρίστηκε «σημαντικά πιο ελκυστική, πιο ευχάριστη και λιγότερο έντονη».

Μπορεί να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι

Προσθέτοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, θα βοηθήσετε και στην ενίσχυση της διάθεσής σας. Οικονομολόγοι και ερευνητές της δημόσιας υγείας από το Πανεπιστήμιο του Warwick και το Dartmouth College, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 80.000 ανθρώπων στη Μεγάλη Βρετανία και διαπίστωσαν ότι η ψυχική ευφορία φάνηκε να αυξάνεται, όσο αυξανόταν ο αριθμός των ημερήσιων μερίδων φρούτων και λαχανικών και σημείωσε την καλύτερη «επίδοση» στις επτά μερίδες. Οι περισσότεροι τρώνε λιγότερες από τρεις μερίδες ημερησίως.

Αύξηση της ενέργειας

Το να τρώμε περισσότερο σπανάκι, λάχανο, φασόλια και άλλα τρόφιμα πλούσια σε διατροφικά νιτρικά άλατα, μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε περισσότερη ενέργεια σε βάθος χρόνου. Η έρευνα έδειξε ότι τα διατροφικά νιτρικά άλατα, έχουν αγγειακά οφέλη, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και μπορεί να ενισχύσουν ακόμη και την απόδοση στη άσκηση, σε υγιείς ανθρώπους. Αυτά τα τρόφιμα «ανοίγουν» τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέπουν την εισχώρηση σε αυτά περισσότερου οξυγόνου και έχουν την ικανότητα να μας ενεργοποιούν.