Τι να φάτε για να αυξήσετε τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια

eruthra-aimosfairia
ΤΡΙΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο μυελός των οστών δημιουργεί συνεχώς περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλά και ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την παραγωγή τους. Δείτε ποια είναι αυτά…

Τα ερυθρά κύτταρα του αίματος, είναι σημαντικά για τη μεταφορά του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος προς τους ιστούς και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα.
Ονομάζονται και ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι κόκκινα επειδή περιέχουν μία πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο, που είναι γνωστή ως αιμοσφαιρίνη και έχει έντονο κόκκινο χρώμα.

Με την πάροδο του χρόνου, τα ερυθρά αιμοσφαίρια «φθείρονται» και πεθαίνουν. Ο μυελός των οστών δημιουργεί συνεχώς περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλά και ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αναιμία

Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας παράγει πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια ή κάθε κύτταρο περιέχει πολύ λίγη αιμοσφαιρίνη. Ο πιο κοινός τύπος αναιμίας, ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία, γιατί συνήθως συνδέεται με τη χαμηλή κατανάλωση διαιτητικού σιδήρου.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι ενήλικες άνδρες και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 8 mg σιδήρου την ημέρα, ενώ οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, χρειάζονται περισσότερο (περίπου 18 mg ημερησίως).
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου. Οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 75 mg και οι άνδρες 90 mg βιταμίνης C την ημέρα.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Το σώμα μας χρησιμοποιεί τον ορυκτό σίδηρο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και η αιμοσφαιρίνη βοηθά στη μεταφορά και την αποθήκευση οξυγόνου στο σώμα. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο, μπορούμε να αποτρέψουμε την αναιμία και να συμβάλλουμε στο να είναι όλα τα κύτταρά μας καλά εφοδιασμένα με οξυγόνο.

Στις διατροφικές πηγές σιδήρου περιλαμβάνεται το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα φασόλια, οι φακές, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι σταφίδες και ο κρόκος του αυγού.

Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ, επίσης γνωστό ως βιταμίνη Β9, είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που βοηθά το σώμα να δημιουργήσει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Ασθενείς με χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, συχνά αναπτύσσουν αναιμία.
Οι ασθενείς μπορούν να αυξήσουν τα ερυθρά κύτταρα του αίματος στο σώμα τους, με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυλλικό οξύ.
Παραδείγματα τροφών με υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος είναι το εμπλουτισμένο ψωμί και δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι, τα ξερά φασόλια, ο αρακάς και τα καρύδια.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη B12

Η βιταμίνη Β12 είναι μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β, η οποία είναι σημαντική για τη σύνθεση του DNA και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών. Τα χαμηλά επίπεδα της Β12 οδηγούν σε ανώμαλη κυτταρική διαίρεση στο μυελό των οστών που καταλήγει σε αφύσικα μεγάλα και ανώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια, που είναι γνωστά ως μεγαλοβλάστες.
Οι ασθενείς με μεγαλοβλάστες πάσχουν από μεγαλοβλαστική αναιμία, επειδή τα μη φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να αποθηκεύσουν ή να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται φυσικά σε μια ευρεία ποικιλία ζωικών τροφών και προστίθεται σε ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Στις πηγές της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνεται και το βοδινό συκώτι, το ψάρι, το κόκκινο κρέας, τα αυγά και το γάλα.