Ποιά φαγητά μας βοηθούν να απορροφούμε το σίδηρο;

minerals
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Δεν αρκεί να τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, το πιο σημαντικό είναι να τις συνοδεύετε με άλλες που βοηθούν στην απορρόφησή του.

Η απορρόφηση του σιδήρου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνετε. Ο σίδηρος είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέταλλο, αφού μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματός μας, με τη βοήθεια της αιμοσφαιρίνης.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία και για τις εγκυμονούσες, μικρά ή πρόωρα μωρά.

Προκειμένου να μείνετε υγιείς, καλό είναι να τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, έτσι ώστε να ενισχύετε την απορρόφησή του.

Η απορρόφηση του σιδήρου

Τόσο οι ζωικές, όσο και οι φυτικές τροφές περιέχουν σίδηρο και τα επίπεδα απορρόφησής του εξαρτώνται από τη μορφή που αυτός κάθε φορά έχει. Το σώμα απορροφά τον αιμικό, ή αλλιώς ζωικό σίδηρο, πιο αποτελεσματικά. Ο μη αιμικός σίδηρος, ο οποίος προέρχεται από φυτικές τροφές, απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με τροφές, που έχουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης C.

Τροφές που περιέχουν ασβέστιο, τανίνες, φυτικό οξύ και πολυφαινόλες μειώνουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Το τσάι, ο καφές, το γάλα, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν τέτοιες ουσίες.

Τα εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες C. Τρώγοντας ένα πορτοκάλι εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με 70 μιλιγκράμ βιταμίνης C. Τα ενισχυμένα με βιταμίνες δημητριακά, το κρέας και τ’ αυγά που μπορείτε να καταναλώσετε στο πρωινό σας είναι τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Για την καλύτερη απορρόφησή του, προσθέστε ένα πορτοκάλι ή χυμό πορτοκαλιού στο πρωινό σας. Γεμίζοντας τα τρία τέταρτα της κούπας σας με χυμό πορτοκαλιού, παίρνετε 93 μιλιγκράμ βιταμίνης C.

Αν παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου, φροντίστε να το καταναλώνετε μαζί με κάποιο χυμό, για πιο επαρκή απορρόφηση. Τα γκρεϊπφρουτ και ο χυμός τους είναι μια ακόμη άριστη πηγή βιταμίνης C.

Τα  λαχανικά

Μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι η κόκκινη πιπεριά, καθώς μία μόνο κόκκινη πιπεριά περιέχει 95 μιλιγκράμ βιταμίνης C. Οι τομάτες, ο τοματοχυμός, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα γογγύλια, οι πατάτες και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης πολύ πλούσια σε βιταμίνη C.

Αυτά τα λαχανικά μπορούν να προστεθούν στο γεύμα σας, σα συνοδευτικό πιάτο, όταν τρώτε κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου. Μπορείτε επίσης να εμπλουτίσετε πιάτα όπως τα ζυμαρικά, τα φαγητά κατσαρόλας, τις σούπες ή τις σαλάτες σας με αυτά τα λαχανικά.

Και… τα άλλα φρούτα

Οι φρέσκιες φράουλες, το ακτινίδιο και το πεπόνι είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C. Μισή κούπα ψιλοκομμένης φράουλας, περιέχει 48 μιλιγκράμ βιταμίνης C.

Οι χυμοί φρούτων προσφέρουν μια καλή πηγή βιταμίνης C, χάρη στην προσθήκη ασκορβικού οξέως. Να ελέγχετε πάντα την ετικέτα του χυμού που αγοράζετε, ώστε να διαπιστώνετε αν περιέχει βιταμίνη C ή όχι.

Θυμηθείτε ότι συμπεριλαμβάνοντας φρούτα και φρουτοχυμούς στα γεύματά σας, ενισχύετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό σας με τον πιο απλό και εύγευστο τρόπο.