16 διαφορετικές, εκπληκτικές χρήσεις του μελιού

meli
ΤΡΙΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Είναι υπέροχο στο ψωμί, στο γιαούρτι ή και στο ρόφημά μας. Το μέλι όμως μπορεί να κάνει για μας πολλά περισσότερα από αυτά για την ομορφιά, την υγεία και το… τραπέζι μας.

Είναι ένα από τα δώρα της φύσης και το ξέρουμε. Εσείς επωφελείστε όμως όσο θα μπορούσατε από αυτό; Για δείτε…

Ενυδάτωση χειλιών

Μην αγοράζετε συνεχώς ενυδατικά προϊόντα του εμπορίου για τα χείλη σας. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας lip balm χρησιμοποιώντας αμυγδαλέλαιο, κερήθρα και μέλι.

Φτιάξτε τη δική σας ενυδατική με βάση το μέλι

Αν έχετε στο σπίτια σας μυρωδάτα βότανα όπως η λεβάντα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική λοσιόν με μέλι. Ζεστάνετε το μέλι μέχρι να υγροποιηθεί, ρίξτε το πάνω στα βότανα που έχετε μέσα σε ένα βάζο και κλείστε το καπάκι σφιχτά. Η αναλογία που πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι μια κουταλιά της σούπας βοτάνων, για 200 γρ. μελιού. Αφήστε το για μια εβδομάδα και στη συνέχεια αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού αυτού του υγρού σε 200 γρ. λοσιόν χωρίς άρωμα.

Φάτε μέλι με κατσικίσιο τυρί

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε με ένα αριστοκρατικό ορεκτικό, κόψτε μία φέτα κατσικίσιο τυρί, πασπαλίστε με μερικά καρύδια και λίγο μέλι και βάλτε τα στο φούρνο, μέχρι το τυρί και το μέλι να μαλακώσουν. Σερβίρετε με κράκερ ή μπαγκέτα.

Πιείτε το… μέλι

Όλοι ξέρουμε ότι μια κουταλιά μέλι στο τσάι μας μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό, αυτό όμως που ίσως δεν υποψιαζόμαστε είναι πως μπορούμε να προσθέσουμε μέλι σε οποιοδήποτε, σχεδόν ποτό, προκειμένου να αυξήσουμε την ενέργειά μας.

Φτιάξτε μια σαλάτα

Βάλτε μέλι αντί για ζάχαρη στη φρουτοσαλάτα σας, προκειμένου να ενισχύσετε τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και να έχετε ένα ιδανικό δροσιστικό και θρεπτικό επιδόρπιο.

Κάντε μάσκα προσώπου

Ανακατέψτε μία κουταλιά, περίπου, μέλι με δύο κουταλιές ζεστό νερό, απλώστε το μείγμα στο πρόσωπό σας και κάντε μασάζ. Όχι μόνο θα ενυδατώσετε το δέρμα σας, αλλά θα διώξετε και τα μικρόβια, αφού το μέλι έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες. 

Πριν το τρέξιμο

Μια κουταλιά μέλι πριν την επόμενη επίσκεψή σας στο γυμναστήριο, αρκεί για την ενίσχυση των σωματικών σας δραστηριοτήτων.

Απομακρύνει τα παράσιτα

Αν σας βασανίζει κάποιο παράσιτο, ανακατέψτε μια καλή ποσότητα μελιού με νερό και ξύδι και σύντομα αυτό θα σας εγκαταλείψει.

Καθαρίστε τις πληγές και τις γρατζουνιές σας

Το μέλι είναι φυσικό αντισηπτικό, οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε και να θεραπεύσετε πληγές και μικροεγκαύματα.

Απαλλαγείτε από το χανγκόβερ

Φάτε μια φέτα με ψωμί με μέλι ή βάλτε μια κουταλιά μέλι στο τσάι σας: η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι θα βοηθήσει στο μεταβολισμό του αλκοόλ.

Καθαρίστε τους ξηρούς σας αγκώνες

Αλείψτε λίγο μέλι στους αγκώνες σας, αφήστε το για μισή ώρα και ξεπλύνετε. Τα αποτελέσματα είναι εγγυημένα.

Καθαρισμός προσώπου

Ανακατέψτε αλεσμένα αμύγδαλα, χυμό λεμονιού και μέλι για ένα αποτελεσματικό scrub προσώπου.

Φτιάξτε ένα κοκτέιλ

Μπορείτε να φανταστείτε ένα κοκτέιλ με τζιν και μέλι; Αν ναι, καλά κάνετε! Είναι πολύ προτιμότερο από το να προσθέσετε ζάχαρη.

Αντί για καφέ

Αν νιώθετε κούραση ή νυστάζετε, προτιμήστε να βάλετε μια κουταλιά μέλι στο τσάι σας, αντί να πιείτε καφέ. Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα.

«Βοηθήστε» τα μαλλιά σας

Μετά το λούσιμο, απλώστε λίγο μέλι στις άκρες των μαλλιών σας, αφήστε το μερικά λεπτά και ξεπλύνετε. Θα καταπολεμήσετε το φριζάρισμα και την ξηρότητα. Αν θέλετε να τα κάνετε πιο λαμπερά, ανακατέψτε μια κουταλιά του γλυκού μέλι με ¼ του φλιτζανιού νερό, απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας και… ξεχάστε το εκεί: τα μαλλιά σας θα λάμψουν!

Χαλαρώστε στην μπανιέρα

Κάτι ήξερε η βασίλισσα Κλεοπάτρα: προσθέστε λίγο μέλι στο ζεστό σας νερό στην μπανιέρα σας και απολαύστε το πιο χαλαρωτικό σας μπάνιο.