Σπιτικό παγωτό, για βραδιές στο μπαλκόνι

pagoto
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Οι φίλοι σας θα ενθουσιαστούν, μόλις δοκιμάσουν το παγωτό από τα χεράκια σας. Φρέσκο, μαλακό και γευστικό, θα τους κάνει να αναφωνήσουν: “Το καλύτερο που έχω φάει». Πώς; Μα με τη συνταγή που σας προτείνουμε στο clickatlife.gr.

Eίναι εύκολο να το φτιάξετε και υγιεινό. Δεν περιέχει αυγά, δεν χρειάζεται παγωτομηχανή  και είναι εντυπωσιακό σε υφή και γεύση.


Yλικά:

1 κουτί γάλα εβαπορέ
1 φάκελος μους
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ

Εκτέλεση

Βάζουμε το εβαπορέ στην κατάψυξη για  δύο ώρες να παγώσει. Αν το εβαπορέ δεν μείνει δύο ώρες στο ψυγείο δεν θα αφρατέψει  και δεν θα τριπλασιαστεί σε όγκο.

Ρίχνουμε το περιεχόμενο του φακέλου μους, ενα ποτήρι φρέσκο γάλα σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε  τη μισή ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σαντιγί.

Βγάζουμε το εβαπορέ από την κατάψυξη και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με τις 3 κουταλιές κονιάκ και χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Θα πρέπει το μείγμα μας να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Βάζουμε τη σαντιγί στη λεκάνη και χτυπάμε με το μίξερ για λίγο ακόμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα δοχείο παγωτού  και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Το αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 12 ώρες.

H ιστορία του παγωτού


Οι πρώτοι που ανακάλυψαν το παγωτό ήταν οι Κινέζοι που γύρω στο 2000 π.Χ παρασκεύαζαν ένα μίγμα από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα, το οποίο τοποθετούνταν στο χιόνι για να πήξει. Αργότερα παρασκευάστηκαν γλυκά με βάση παγωμένους χυμούς φρούτων, με ή χωρίς γάλα, και κατά το 13ο αιώνα μπορούσε εύκολα κάποιος να τα αγοράσει στους δρόμους του Πεκίνου.
Έναν αιώνα αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία, παγωμένα φρούτα και γάλα, τα οποία έφερε ο Μάρκο Πόλο.

Το 16ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, υπήρχαν αποθήκες γεμάτες χιόνι για το πάγωμα των σερμπετιών του σουλτάνου ενώ το 1533 έκανε την εμφάνισή του στη Γαλλία, όπου λόγω αδυναμίας διατήρησης του πάγου το καλοκαίρι, θεωρούνταν είδος πολυτελείας και πωλούνταν σε αστρονομική τιμή. Αργότερα βέβαια με την εφεύρεση της διαδικασίας ψύξης, το παγωτό… απογειώθηκε και διαδόθηκε παγκοσμίως.
 

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]